76 ГОДИНИ ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ ОТ НАЦИСТКИТЕ ЛАГЕРИ НА СМЪРТТА

Автор: 5Gmedia , 08:36, 10 март 2019

Отбелязваме 76 години от спасяването на около 50 хил. български евреи от депортирането им в лагерите на смъртта на нацистка Германия.

На 22 февруари 1943 г. комисарят по еврейските въпроси Александър Белев сключва договор с представителя на Гестапо у нас Теодор Данекер за поетапна депортация на българските евреи.

Близо 9000 души от "стара" България са събрани в Пловдив, но те не биват натоварени на влаковете за Полша поради официална отмяна на заповедта за депортация в последния момент. 

Плановете за депортиране на евреите от България са спрени на два пъти — през март и май 1943 г., след което не се подновяват, тъй като правителството се е провалило в тези свои намерения. 

В София се проведе шествие и церемония близо до парламента.Събитието се отбелязва с шествие под надслов „Заедно за България. Заедно за Европа”. То тръгна в 11 ч. от църквата „Света София”. В него се включиха президентът на Световния еврейски конгрес Н. Пр. Роналд С. Лаудер, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на парламентрната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и народни представители.

Последни новини

Общо гласували: 85

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
77 гласували / 90.59%
Не
7 гласували / 8.24%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.18%