46 МЛН. ДОЛАРА ЩЕ ПЛАТИ ИКЕА НА СЕМЕЙСТВОТО НА ДЕТЕ, УБИТО ОТ ШКАФ НА ФИРМАТА

Автор: 5 GmediA 11:16, 7 януари 2020

Шведската компания за мебели ИКЕА се съгласи да плати огромно обезщетение на семейство от Калифорния, чието малко дете беше убито от шкаф на фирмата, пише Си Би Ес.

ИКЕА ще даде 46 милиона долара на Джолийн и Крейг Дудек, които заведоха дело срещу компанията, след като преобърнат шкаф уби 2-годишният им син Джоузеф.

Адвокатите на семейството намериха поне 10 случая от последните години, в които шкафове на ИКЕА, специално от линията MALM са предизвикали смърт.

Обезщетението е най-голямата компенсация за причиняването на смърт на дете в съдебната практика в САЩ.

През 2016 г. ИКЕА предложи на всички клиенти, които са купили 17,3 милиона техни шкафове и гардероби от 1985 г. до тогава, да получат безплатни устройства за прикрепянето им към стени.

Като част от споразумението за обезщетение за смъртта на Джоузеф Дудек, ИКЕА се съгласи да се срещне с активисти, които искат въвеждането на прикрепящи механизми за шкафове и гардероби, които да ги държат за стените и да не позволяват да паднат.

В случая с малкия Джоузеф, смъртта е била предизвикана от шкаф, висок едва 75 сантиметра.

Специалисти предупреждават, че подобни инциденти са много по-често срещани, отколкото хората мислят, като дете загива веднъж на всеки две седмици, затиснато от мебели.

Споразумението на ИКЕА с фамилия Дудек е различно от сделката за 50 милиона долара, която компанията сключи със семействата на деца от Пенсилвания, Минесота щата Вашингтон, които загинаха под шкафове на компанията.

Във всички тези случаи ставаше дума за 2-годишни момченца.

Източник: БГНЕС

Тагнато в: ИКЕА , шкаф

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

НУЖНО ЛИ Е ВРЪЩАНЕТО НА ПО-СТРОГИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА?
Не, опасността от заразата е преувеличена
7 гласували / 77.78%
Да, незабавно
2 гласували / 22.22%
Само в някаква степен
0 гласували / 0%