ПОЧИНА СУЛТАНЪТ НА ОМАН, НАСЛЕДНИКЪТ ПОСОЧЕН В ЗАПЕЧАТАНО ПИСМО

Автор: 5 GmediA 13:45, 11 януари 2020
Източник: БГНЕС архив

Султанът на Оман Кабус бин Саид ал Саид почина тази нощ на 79-годишна възраст. От 2015 г. султанът боледуваше от рак, а в края на миналата година беше на лечение в Белгия.

Оман е абсолютна монархия, в която всички власти – законодателната, изпълнителната и съдебната, са контролирани от султана. Основният закон на Оман (конституцията), приет през 1996 г., предвижда султанският семеен съвет - състоящ се от около 50 мъже - да избере нов султан в рамките на три дни след смъртта на владетеля.

Покойният султан нямаше деца, но сам е посочил своя наследник в запечатано писмо, което днес е било отворено от властите, съобщи телевизията без повече подробности. Султанският семеен съвет се е съобразил с избора му на наследник на трона.

Кабус бин Саид ал Саид е най-дълго управлявалият владетел в арабския свят. През 1970 г. с британска подкрепа той сваля от трона баща си и поема управлението на страната. Превратът е безкръвен.

Наследникът му Хайтам бин Тарик ал Саид е един от трима братя, които са братовчеди на покойния султан и които бяха основните претенденти за най-висшия пост в Оман. Другите двама братовчеди, претенденти за поста, бяха вицепремиерът Асаад бин Тарик ал Саид и бившият командир на Оманския флот, който беше и съветник на султана, Шихаб бин Тарик ал Саид, бивш командир на Оманския флот.

Тагнато в: Оман , султан

Последни новини

Общо гласували: 335

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
323 гласували / 96.42%
Не
12 гласували / 3.58%
Нямам отношение
0 гласували / 0%