СТОЯН МАВРОДИЕВ: В СЛЕДВАЩИТЕ ТРИ ГОДИНИ ББР ЩЕ ПОДКРЕПЯ ЕКО ОРИЕНТИРАНИТЕ ФИРМИ

Автор: 5 GmediA 16:08, 15 януари 2020
Източник: Снимки: ББР

Българската банка за развитие отчете безспорен успех с пилотната Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.
Благодарение на програмата са реновирани 2 021 сгради в страната, което ще допринесе за значително намаляване на въглеродните емисии – с близо 309 хил. тона годишно. Това обяви Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев във втория ден от Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който се провежда във Виена. Той участва в дискусия, посветена на изграждането на устойчива икономика в Централна и Източна Европа, в която се включиха висши банкери и финансисти от редица европейски институции.

Мавродиев обяви, че като национална банка за развитие ББР ще инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл в проекти на енергоспестяващата икономика и еко иновации.

Сред водещите теми на двудневния форум са "зелените“ финанси, климатичните промени и предизвикателствата пред еко-инвестициите. На събитието, което е организирано от сп. “Euromoney” и Global Capital, присъстват инвеститори, бизнес лидери, политици и финансисти от най-висок ранг.

Директорът на ББР заяви, че през следващите три години банката ще постави фокус върху „зелените“ инвестиции, като ще подкрепя проекти за производството на чиста енергия от възобновяеми източници, декарбонизация, екологични иновации, зелена общинска инфраструктура и устойчиво земеделие.

„Българската банка за развитие ще подпомага още по-активно бизнеса в тази посока. Ще подкрепи тези, които намаляват въглеродния си отпечатък и са еко ориентирани“, допълни Мавродиев.

Банката планира да предложи гаранции и инструменти за споделяне на риска, както и дългосрочен заемен ресурс на компании в сектора, като с това цели да сподели риска от несигурна възвръщаемост.

Банките за развитие в Европа ще имат ключова роля в зелената инвестиционна програма на Европейската комисия, ЕИБ и националните правителства, катогоричен е Стоян Мавродиев. А заа стимулиране на екологичното развитие на икономиката и енергетиката ще бъдат направени и промени в националните законодателства.

Вчера директорът на ББР е домакин на уъркшоп, посветен на инвестициите в България под надслов „Invest in Bulgaria – expand in Europe“.

Последни новини

Общо гласували: 312

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
303 гласували / 97.12%
Не
9 гласували / 2.88%
Нямам отношение
0 гласували / 0%