ИЛИЯН ВАСИЛЕВ: ДОГАН И ПЕЕВСКИ С МИЛИОНИТЕ СИ ДА ФИНАНСИРАТ МЮФТИЙСТВОТО

Автор: 5Gmedia , 22:04, 10 март 2019
Източник: Фейсбук

Илиян Василев е български дипломат, посланик на Република България в Русия от 2000 до 2006 г., член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ:

Не мога да намеря този пост, изчезнал е, за това още веднъж. Ако пак изчезне - значи съм засегнал някого.
Опрощаването на дълга на мюфтийството към НАП е противоконституционно - нарушава член 13 най-малко по две линии.
Първо, държавата е отделена от религиозните институции, т.е. няма право на намеса, включително чрез привилегии или дискриминации. Защото това поставя другите вярвания и религиозните общности в неравностойно положение. Как са решили че само на мюфтийството се опрощават данъци, а не на православната църква, на католиците, на протестантите, на еврейската религиозна общност, на евангелистити и т.н.
Второ, защото тази намеса се използва с политическа цел - от ДПС и ГЕРБ.. Дори не само политическа, но и основно партийна. Конституцията изрично го забранява.
Разбирам че искат да прекъснат зависимостта от финансиране на БПЦ от Руската православна църква и на мюфтийството от Турция, но това не трябва да става за сметка на нарушаване на Основния закон на страната
Ще се намери ли някой да сезира Конституционния съд.
И БПЦ и мюфтийството трябва по-добре да си управляват парите и имотите, пък и ДПС вместо да кара държавата да опрощава данъци, да бъдат така добри Доган и Пеевски да се лишат от стотиците милиони лично богатство и да споделят тежестта на финансиране на мюфтийството. С държавна пита Вяра правят.

Последни новини

Общо гласували: 335

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
323 гласували / 96.42%
Не
12 гласували / 3.58%
Нямам отношение
0 гласували / 0%