КАК АМЕРИКАНСКИТЕ ОПЕРАТОРИ ВИЖДАТ ВНЕДРЯВАНЕТО НА 5G МРЕЖИТЕ ЗА ПО-ОТДАЛЕЧЕНИТЕ СИ КЛИЕНТИ?

Автор: 5 GmediA 19:20, 19 януари 2020
Източник: Verizon

Мрежата Verizon 5G се основава на високоскоростни, но но нискочестотни мрежи и разширяването й през 2019 г. беше ограничено до градовете. Неясно остана дали или кога, селските райони на САЩ ще получат мрежата от следващо поколение.

Отговорът: не скоро, за съжаление, особено за най-отдалечените потребители. Но Verizon има план да подобри обслужването на своите потребители, които не са базирани в гъсто населените градски райони. Както каза изпълнителният директор на групата на Verizon Ронан Дан, плановете на оператора са да достави 5G в обществени зони и да разшири обхвата си в горната част на 4G спектъра.

Те планират да продължат да покриват стадиони, летища и обществени площи с mmWave 5G, придържайки се към философията „следвайте трафика“. По този начин феновете на спорта могат да получат актуализации за своите любими отбори или да залагат с по-малко закъснения, а пътниците ще могат да изтеглят бързо последните новини и съдържание, докато чакат да се качат на самолета си.

5G телефони се продават в момента и от четирите основни американски оператори.

За тези, които са закупили скъп 5G телефон, Verizon създава предимства - дори извън своите радиуси на 5G мрежата - когато най-накрая използва технологията за динамично споделяне на спектъра (DSS) през 2020 г.

DSS теоретично позволява на 5G устройствата на клиентите все още да постигат някои високи скорости, докато са извън зоната на покритие mmWave (5G) чрез ефективно сърфиране в по-ниски (включително 4G) ленти на честотния спектър. Когато Verizon описва своите „общонационални 5G“, това означава: доставянето на 5G над 4G спектъра.

За всичкики, който все още са извън 5G или DSS покритие, Verizon вярва, че 4G LTE ще бъде достатъчен за ежедневна употреба и ще продължи да изгражда съществуващата си мрежа от настоящите поколения, за да осигури услуга за по-отдалечените си клиенти и да насърчи приемането на неограничени планове.

Понастоящем Verizon е изградил LTE само за 60% от възможния си спектър, така че има повече място за разширяване, отбеляза Дън. Това противоречи на стратегиите на други оператори, които доставят 5G на специални по-високи честоти. T-Mobile 5G може да се похвали както с честота mmWave (при 28 GHz и 39 GHz), така и с по-ниска лента (600 MHz), използвайки последната за по-широкообхватно, но с по-ниска скорост предаване на данни. Следователно покритието им е върху далеч по-голяма площ, но само ако не ке отчита разликата в скоростта между тези мрежи.

Когато Sprint добави свои собствени средночестотни (2.5 GHz) честоти, T-Mobile ще има широк диапазон наистина за множество приложения и различни нива.

Това не се вписва в плана на Verizon, тъй като Дън не е уверен, че честотите на средната лента са способни да поддържат 5G услуга. Все пак, ако такава се отвори, операторът може да се заинтересува - но това ще трябва да е на правилната цена и да има икономически смисъл - да си струва разходите за включване на друг честотен обхват в съществуващите 5G планове.

Тагнато в: 5g мрежа , САЩ
Общо гласували: 82

Анкета

КОГА ОЧАКВАТЕ ДА ПРИКЛЮЧИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ?
През май
35 гласували / 42.68%
През юни
25 гласували / 30.49%
В края на годината
13 гласували / 15.85%