СРЕЩАТА ПРИ БОРИСОВ - БЕЗ РЕЗУЛТАТ. НАМЕЦИ ЗА ВТОРО КОСОВО?

Автор: 5Gmedia , 12:07, 11 март 2019

Приключи срещата на министър-председателят Бойко Борисов с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи. Тримата се събраха при премиера, за да обсъдят скандалните промени в Закона за вероизповеданията.

Борисов подчерта, че целта на промените е българската държава да си плаща за вероизповеданията в България и конкретизира, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

„Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо“, заяви премиерът.

Бойко Борисов бе категоричен, че целта на Закона за вероизповеданията е да има единна държава със сигурност на религиозна основа. „Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност“, подчерта министър-председателят пред духовните водачи.

На свой ред българският патриарх Неофит благодари на премиера Борисов за срещата. „Разговорът беше полезен. Всички очакват от нас да бъдем в добри отношения. Благодаря на нашия премиер, че има добронамерени отношения към вероизповеданията. И нека да бъдем с отворени отношения“, заяви патриарх Неофит.

Благодарност към Борисов за промените в закона изрази и главният мюфтия Мустафа Хаджи и изрази надежда, че те ще дадат положителен резултат.

„Срещата с премиера и патриарх Неофит мина в дух на толерантност, разбирателство. Ние като граждани на тази държава имаме ангажимент да пазим мира и спокойствието“, каза пред журналисти след срещата главният мюфтия и допълни: „Ние винаги сме казвали, че България имаше „възможността“ да направи това, което стана около нас - в съседните държави – Сърбия и Косово. Но мъдростта на българския народ не позволи да се случи това“. Той отбеляза, че мирът не е даденост и трябва да се борим да го запазим и да го оставим за идните поколения.

По думите му дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 г. насам, като това са стари задължения, върху които текат лихви и подчерта, че приходите от имотите не са достигали за покриване на задълженията на вероизповеданието.

 

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%