УПРАВИТЕЛЯТ НА ВИК ПЕРНИК: ХОРАТА ДА СА СПОКОЙНИ, ЩЕ ПРЕЧИСТИМ ВОДАТА ОТ "МЪРТВИЯ ОБЕМ" НА ЯЗ. СТУДЕНА

Автор: 5 GmediA 10:12, 22 януари 2020
Източник: Снимка: Радослав Първанов

Аварията от днес е доста сериозна, на единия от двата главни водопровода. Засегната е централната градска част и няколко населени места. При постоянното спиране на водата авариите са се увеличили драстично. Това каза пред БНТ новият управител на ВиК-Перник инж. Борислав Иванов.

По думите му при воден режим потреблението се увеличава, тъй като хората се презапасяват.

3,5 млн. кубически метра е обемът на водата в яз. "Студена" по данни от вчера. Метър и половина от водното ниво остават до "мъртвия обем", при това потребление той ще бъде достигнат до 10-15 дни.

"Това не трябва да притеснява хората, взели сме решение как да може да се пречисти водата, която е от т.нар. "мъртъв обем". Ремонтът на утаителя, който е в пречиствателната станция, не се случи навреме, затова взехме решение да направим своеобразен утаител на самия язовир, като преградим трасето на водата, така че да се получи обем, в който да могат да се утаят частиците, които предизвикват замътяването. Това ще бъде направено в рамките на два дни", каза инж. Борислав Иванов.

Той обясни, че няма законово обоснование, за да бъдат направени компенсации за хората. Водата от пречиствателната станция е с добри параметри. Обмисля се вариант да бъда възстановен водопроводът за промишлени нужди от яз. "Темелково". Все още се правят проучвания, около 300 метра от тръбата липсват, големи са и амортизациите.

13 ст. за кубик е цената на водата по закон за промишлени нужди, това е вода, която не е пречиствана.

Около 13 млн. лв. са дълговете на ВиК-Перник, около 10 млн. лева пък са несъбраните средства от потребителите, каза новият управител на дуржеството.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
1 гласували / 50%
Не
1 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%