ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: С НОВИЯ ЗАКОН МАЛКИТЕ И СРЕДНИ ТЪРГОВЦИ НА ГОРИВА СА СПАСЕНИ ОТ ФАЛИТ

Автор: 5 GmediA 12:42, 22 януари 2020
Източник: Снимка БГНЕС

Това е победата на днешния ден. Днес извоювахме победа срещу борбата с монополите в България. Законът за горивата беше приет така, както работната група го беше подготвила, почти без промени. Отпаднаха идиотски изисквания от рода на това всяка бензиностанция да имат 100 т. вместимост, което е невъзможно за бензиностанциите в малките градове и села. Целият този бранш беше заплашен от фалит и нямаше да има бензоностнации в малките населени места. Това каза пред БГНЕС лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след като депутатите приеха на второ четене Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

„Отпаднаха големите изисквания за обезпечаване на този бизнес със съответните суми като депозити, гаранции от половин милион и нагоре. Промениха се също изискванията по отношение на ръководния персонал на бензиностанция. Имаше изисквания те да бъдат едва ли не с по две висши образования и други глупости, които обслужваха основно монопола около петролната и газова асоциация и Валентин Златев“, заяви той и изрази задоволство, че законопроектът е бил подкрепен от много депутати, и благодарени на това малкият и среден бизнес вече е защитен и ще може да работи.

Дебатите в зала се нагорещиха около консултативния съвет, в който Симеонов искаше да не влизат само петролната и газова асоциация и държавата, а в тях да има и представители на малкия и среден бизнес.

„Този параграф от Закона не се промени. Консултативният съвет извършва една съгласувателна дейност между държавата и бранша. В този вариант, в който остана текстът сега, в съвета ще има представители само на монопола и държавата. Това не е добре, но странно защо не получихме подкрепа от ГЕРБ“, каза още Симеонов и добави, че е нямало как да подкрепят монопола и на създаването на статукво, което е в ущърб на малкия и среден бизнес и изрази надежда този неуспех да не причини вреди на бранша.

Освен тези промени, с приетия Закон за горивата се забранява още зареждането на пътни превозни средства или извънпътна техника или механизация от други пътни превозни средства, преместваеми обекти или подвижни резервоари с продукти от нефтен произход, които не са отчетени по Закона за дънъка върху добавената стойност. Предвидена е и санкция, която е в размер от 10 000 до 100 000 лв., съответно с имуществена санкция в размер от 20 000 до 200 000 лв.

Съгласно текстовете се забранява зареждането с продукти от нефтен произход на пътни превозни средства, извънпътна техника или механизация на трети лица чрез вътрешен обект. Вътрешен обект и бензиностанция не може да използват общи резервоари или средства за измерване на разход или обем.

Депутатите измениха специалните условия за извършване на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Остава задължението лицето да има внесен уставен капитал в размер, не по-малък от 20 000 лв., или да има активи в размер, не по-малък от 20 000 лв. Промяна настъпи в изискването за броя на бутилките за съхранение на втечнен нефтен газ. В досега действащото законодателство техния брой трябваше да бъде 10 000, а с промяната изискването бе намалено до 1000 броя. Също така вече гаранциите и депозитите, които досега бяха в размер на 4,5 млн. лв., стават 120 000 лв.

След приемането му Валери Симеонов излезе да поздрави представителите на малките и средни търговци, производители, вносители и превозвачи на горива се събраха пред парламента, които бяха дошли пред парламента, за да подкрепят парламента и да благодарят за свършената работа. В знак на удовлетворение те свалиха жълтите си жилетки.

Източник: БГНЕС

Общо гласували: 18

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
11 гласували / 61.11%
Не
7 гласували / 38.89%