ИЛИАН ВАСИЛЕВ: ПАНИКАТА ЗА ВАЛУТНИЯ БОРД Е ЧИСТА ПРОБА СПЕКУЛАЦИЯ

Автор: 5 GmediA 07:14, 27 януари 2020

Финансистът Илиан Василев написа във Фейсбук следния коментар: Още веднъж по паниката с валутния борд. Чиста проба спекулация. Тезата "махат валутния борд" е манипулативна, тъй като не можем да влезем с валутен борд в еврозоната. В междинния период, в чакалнята, трябва да се адаптираме и част от тази адаптация е определянето на процента на колебания спрямо еврото.

Тъй като сме в борд с фиксиран курс трябва да изберем нула колебания и да продължим с твърдата привръзка към еврото. Но остава отворен въпросът за самия валутен курс - дали е под- или надценен. И тук не е въпрос само на наше желание и изявление, че искаме курсът да бъде 1,95 лева, а на приемането му от другите страни от ЕЗ че курсът е справедливо отражение на пазарни реалности. Защото е ако надценен, ще пострада вноса в България от другите страни в ЕС, ако е подценен ще пострада износа ни. В този процес всяка една от тях може да поиска да бъде доказан този курс - това което се нарича процес на договаряне.

Номинално няма причина да се паникьосваме, поне по тези технически важни въпроси трябва да има консенсус.

Жалко че и Ивайло Калфин и други "експерти" тръгнаха по спекулативната теза "Паниковски го бият, пада валутният курс"..
Истинският проблем е доверието и ако ме питате дали не се обсъждат промяна във валутния курс ще ви излъжа че няма хора, които имат интерес от това.

Пак ако ме питате, дали тези хора са достатъчно силни, ще ви кажа - да, силни са.
И пак дали могат, поне теоретично, да оправдаят действието си с това техническо изискване на входа на ЕРМ-2.и да пробутат като изискване на ЕС промяната на курса - да, всичко е възможно.

В парламента няма партия на разума, която да може да спре безумия. Няма опозиция.
Щом се крият от обяснение, значи се гузни. Така разсъждават хората.

Калинки, милиционери.

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%