ПОСЛАНИК МУСТАФА: ДО ДНИ ЩЕ ОПОВЕСТИМ ПЪРВИЯ БЪЛГАРИН СЪС ЗАБРАНА ДА ВЛИЗА В САЩ ЗА КОРУПЦИЯ

Автор: 5 GmediA 08:13, 4 февруари 2020
Източник: U.S. Embassy Sofia

Съвсем скоро Съединените американски щати ще оповестят името на българин, който ще получи забрана да пътува до страната, заради корупция. Това обяви пред Нова американският посланик Херо Мустафа тази сутрин.

"До няколко дни ще оповестим първия българин със забрана да влиза в САЩ за корупция. Тези лица се оповестяват от Държавния секретар на САЩ. Това ще е само първото лице, ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки. Не се отнасяме повърхностно по този въпрос, за да назовем такова лице първо трябва да имаме доказателства. Този случай е ясен, затова ще оповестим името бързо. Името е ясно и държавният секретар ще го оповести", заяви Херо Мустафа, но не пожела да го назове преди официалното изявление на Държавния секретар на САЩ.

Самата забрана вероятно ще дойде по силата на специализирания закон "Магнитски", който действа на територията на САЩ, но се отнася до лица, които са граждани на други държави. Към момента се твърди, че по този закон, както и по другия международен инструмент за преследване на корупцията - РИКО, дело вече е образувано срещу депутата и бизнесмен Делян Пеевски.

"САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим", обясни посланик Мустафа.

Херо Мустафа коментира и друга актуална тема за България - отпадането на визите са пътуване в САЩ. По думите й през март в страната ни ще дойде служител на Държавния департамент, който ще разговаря с правителството. Вашингтон обаче бил наясно с желанието на българите визите да отпаднат и се ангажирал с решения скоро.

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

БИХТЕ ЛИ СТАНАЛ ДОБРОВОЛЕЦ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ?
Не
23 гласували / 95.83%
Да, ако съм изкарал коронавирус
1 гласували / 4.17%
Вече работих/работя като доброволец в такова отделение
0 гласували / 0%