СПАСИ СОФИЯ ПРИЗОВА ДА БЪДАТ МАХНАТИ „ПЕРКИТЕ НА АКУЛА“ ОТ ГРАФА

Автор: 5Gmedia , 12:21, 12 март 2019

Незабавно да бъдат премахнати ограничителите тип "перки на акула" от ул. "Граф Игнатиев", настояват от гражданската организация "Спаси София". По този повод вече е внесено официално предложение до зам.-кмета по транспорт, Дончо Барбалов  и до комисар Тенчо Тенев, началник отдел Пътна полиция към СДВР, в което активистите посочват различни варианти за замяна на опасните ограничители с по-подходящи, съобщиха от организацията.

Ето какво се казва в предложението:

"Както несъмнено ви е известно, елементите предназначени да отделят трамвайното трасе от пешеходното движение станаха причина за разгорещен обществен дебат. Добавени в проекта, поради липса на законова дефиниция за споделена пешеходно-трамвайна улица, те се явяват временно решение до окончателното приемане на публикувания проектозакон за движение по пътищата. Освен, че първоначалният им вид беше променен неколкократно след крайно негативната обществена реакция, нашата организация, както и други експерти, граждански организации и граждани предупреждавахме, че те са опасни. Основните причини за това са:

– Ограничителите са в цвят близък до този на настилката и не се открояват от заобикалящата среда. При невнимание, това може да доведе до спъване и падане;

– Ограничителите са с неподходяща за подобен тип елементи височина, заради което не попадат в зрителното поле;

– Ограничителите са с остри ръбове, което допълнително увеличава риска от сериозни наранявания при спъване и падане върху тях.

За краткото време, от тяхното поставяне, се случиха поредица от инциденти, два от които попаднаха и в националните медии."

От организацията предлагат един от следните варианти:

  1. Тактилни ограничители от неръждаема стомана, монтирани върху съществуващата настилка.

Според организацията това е най-подходящият вариант за осигуряване на адекватно визуално разграничаване с оглед на ниската цена, бързия и лесен монтаж и без компрометиране на вече положената настилка. Освен, че няма да бъде причина за неприятни инциденти с пешеходци, неговото прилагане ще има и най-малък негативен визуален ефект върху средата. Подобни елементи са широко разпространени в пешеходни зони. Допълнително предимство е, че може да бъде избран светлоотразителен модел, който да подобри видимостта и безопасността през тъмната част на денонощието.

  1. Подмяна на ивица от съществуващите плочи с такива в различен, открояващ се цвят.

Освен монтирането на допълнителни елементи, вариант за решение е отбелязване на габарита на трамвайното трасе с ивица настилка в достатъчно контрастен цвят. По този начин ще бъде създадено ясно и трайно визуално разделение. Недостатък на този вариант е необходимостта от извършване на допълнителни ремонти.

  1. Полагане на настилка идентична с тази на ул. "Цар Иван Шишман".

Избраните да маркират границата между тротоара и пътното платно, фабрично скосени плочи от бял камък, са достатъчно ясни и безопасни за пешеходците и съвместими, както с дефиницията за споделени пешеходно-трамвайни зони в предстоящата корекция на ЗДвП, така и с изискванията на актуалната нормативна база. Макар, че прилагането на подобно решение е обвързано с преработка на настилките, считаме че то е най-устойчиво.

"Въпрос на време е на ул. "Граф Игнатиев" да се случи сериозен инцидент, ако настоящите ограничители не бъдат заменени с по-подходящи. Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай. Всяко действие след подобен инцидент ще е твърде закъсняло, затова ви призоваваме да реагирате превантивно и да отстраните допуснатата грешка сега", завършват от "Спаси София".

Само за седмица двама души пострадаха от ограничителите на столичната улица "Граф Игнатиев", чийто ремонт продължава. На 7 март около 11 часа възрастен мъж пострада, след като се е спънал в спорните ограничения, поставени по искане на Пътна полиция – София. В началото на март пък 48-годишна жена също се спъна в ограничителите и пострада – пукната ръка, лепене на нос и натъртвания.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%