НЕДИМ ГЕНДЖЕВ ПРЕД FROGNEWS: НАП ПРОСПА ДЪЛГА НА МЮФТИЙСТВОТО, ТОВА НЕ СТАВА БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР

Автор: 5Gmedia , 12:38, 12 март 2019

ГЕРБ и ДПС искат политически да експлоатират мюфтийството за предстоящите избори, заяви през Фрог нюз бившият Главен мюфтия Недим Генджев. Ето какво още разкри той:

Г-н Генджев, смятате ли, че държавата трябва да изплати дълга на Главното мюфтийство и другите вероизповедания?


Не става дума за дълг на всички вероизповедания, както твърдят държавните институции, а само за мюсюлманското вероизповедание. Той е в размер на  8 279 000 лв. Това пише по справката на НАП. А управляващите  казват, че 8 100 000 лева са само на мюфтийството, а останалите пари били на други вероизповедания. Това не е вярно, защото имаме справки на НАП. От тях става ясно, че дългът на Главно мюфтийство е 8 279 000 лв. към 15 януари 2019 година.


Как се е получил този дълг?


Тези пари са следствие на една ревизия, която аз провокирах за периода 2005 -2010 г. Тогава спечелих делата срещу Мустафа Хаджи и трябваше да вляза в Мюфтийството. Не успах да стигна въобще до сградата, защото, сигурно си спомняте, че имаше едни баталии. Затвориха го и ревизията приключи през 2014 година.


Знаете ли с какъв резултат?


През този период Мюфтийството има издаден ревизионен акт за 10 млн. лева и някакви стотинки. За тези пари Мустафа Хаджи, приел ревизията, завежда съдебни дела. Съдът  намалява дълга на 5 100 000 лв. След това тези пари стават изискуеми, защото вече няма спор колко се дължи. Тези 5 100 000 лева от 2014 г. набъбват до сумата 8 279 000 лева заради лихвите. Въпросът е такъв, че нито главница е плащано, нито лихви. За този период Мустафа Хаджи натрупва този дълг, защото не плаща абсолютно нищо. Същевременно НАП, която е дала Мюфтийството на публичен съдебен изпълнител, не прави нещо, за да се съберат тези пари. Бездействието на НАП в лицето на публичния изпълнител, е довело до тази краен дълг. А това не може да стане без политическо покровителство. Има и друг сериозен момент. Все пак публичният изпълнител е блокирал средствата на Мюфтийството.

 

Как тогава е продължило да действа?


 Започнало е да регистрира местни поделения, на които да прехвърля договорите от аренди, от наеми, от покрита собственост и т. н. Заради това се изчисляват едни 30 млн. лева, които годишно се укриват от НАП чрез свързани лица. Агенцията по приходите проспива и този факт, но виждате, че праща данъчни под прикритие да се правят на нудисти по кораби и да танцуват хоро по селата при бабите. Потресен съм, като виждам, че тази цялата истерия се прави от държавата, която е в ръцете на един човек, участвал във Възродителният процес. Винаги съм защитавал националната сигурност и преди 10-ти ноември, и след това, та до ден днешен.


Управляващите обясняват, че опрощаването на дълга на мюфтийството е свързан с опитите да се избегне радикализация. Вие съзирате ли подобна опасност?


Законът дава възможност абсолютно отвсякъде да се взимат пари. Той не ограничава вероизповеданията. И това го каза главният секретар на Мюфтийството Джелал Фаик. Той се подигра на целите им усилия. И те взеха да мислят за Възродителния процес. Той каза, че новият закон с поправките е толкова либерален, че „ние пак ще си взимаме парите от Дианета“. Е тогава за какво се прави цялото това опрощаване на дълга на Мюфтийството?! Между другото, като ръководител на мюсюлманското сунитско вероизповедание съм изпълнил закона и съм дал всички необходими документи и за капиталови разходи и за осигуровка на имамите. Тук се обръща цялата ситуация-цялата държава, в лицето на управляващите, се насочва срещу мюсюлманите, които са се самоопределили като сунити. А те са 547 000 души. Това го показва  статистиката. А Мустафа Хаджи го подкрепят 3 700 души. Това е цялата истина.

 

 Вие усещате  ли етническо напрежение, за каквото стана дума тези дни?


Ама изобщо никакво такова напрежение не тлее. ГЕРБ и ДПС искат политически да експлоатират Мюфтийството на Мустафа Хаджи за предстоящите избори. Мюсюлманите сунити са заложници на политическата договорка между ГЕРБ и ДПС. Въпреки, че по закон е забранено да се използва религията за политически цели, точно това се прави в момента пред целия български народ.

 

Срещата между Бойко Борисов, Главния мюфтия и патриарх Неофит премина тихо и мирно. Как ще я коментирате?


Аз се чудя какво е това унижение да идва патриархът като параван на престъпленията на Мустафа Хаджи.


Защо Главният  мюфтия каза, че у нас може да стане като в Косово?


Защото това е мантрата на друг Възродител, който се крие в Сараите-Ахмед Доган. Идеологът на Възродителния процес е Ахмед Доган. И това, което е много важно-вие знаете, че Мустафа Хаджи заплашваше. Значи тук става въпрос за шантаж на държавното управление. Как ще стане като в Косово?! Откъде ще дойдат тези неща?


И ние се чудим.


Няма откъде да дойде такова нещо като в Косово. Мюсюлманите сунити в България са истинските вярващи хора. А не талибаните на „Мюсюлмански братя“, които се намират в Главното мюфтийство. Там турчин няма. Всички са цигани и помащи. Ками ли мюсюлманин сунит.

 
Източник: Frognews

Тагнато в: Недим Генджев

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%