ШЕФЪТ НА CREDIT SUISSE ТИДЖАНЕ ТИАМ ПОДАДЕ ОСТАВКА

Автор: 5 GmediA 13:13, 7 февруари 2020
Източник: GETTY IMAGES

Изпълнителният директор на Credit Suisse Тиджане Тиам подаде оставка на фона на борбата за власт, последвана от шпионски скандал в банката.

Той се оттегля след пет години в швейцарската банка, само няколко месеца след като се появи информация, че двама бивши служители са поставени под наблюдение, съобщи ВВС.

Както обяви банката в петък сутринта, Тиам ще я напусне след представянето на годишните финансови резултати следващия четвъртък. Тиам твърди, че не е знаел за следенето на бивши колеги.

„Без съмнение това навреди на Credit Suisse и доведе до несигурност и страдание", цитиран е той. „Съжалявам за случилото се - никога не би трябвало да се случи".

През септември стана известно, че Credit Suisse е наредила на детективи да следят бившия си топ мениджър Икбал Хан.

Швейцарските медии веднага спекулираха, че шпионската акция е наредена от върха, от самия ръководител на Credit Suisse Тиджане Тиам. А има и съмнения относно официалния мотив. Защото между Хан и бившия му шеф явно е ескалирал спор от месеци, чийто произход изглежда толкова невероятен, като и инцидентът в центъра на Цюрих.

По-късно Credit Suisse призна, че бившият ѝ ръководител на човешки ресурси Петер Гьорке също е бил следен, което предизвика разследване от швейцарската финансова служба FINMA.

Съветът на банката единодушно прие оставката на Тиам в петък.

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%