РУМЕН РАДЕВ В СЛОВЕНИЯ: НАЦИОНАЛНО ПОМИРЕНИЕ В РЕГИОНА, НО И ВЪТРЕ ВЪВ ВСЯКА ОТДЕЛНА СТРАНА - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

Автор: 5Gmedia , 14:21, 12 март 2019

Необходимостта от силен Европейски съюз и дебат за бъдещето на Европа е един от най-важните акценти на днешното време - такава позиция споделиха президентите на България и Словения Румен Радев и Борут Пахор. Двамата се срещнаха вчера в Любляна, Радев е на официално посещение в Словения по покана на колегата си.

В изявления пред медиите двамата президенти обявиха, че "споделят обща отговорност за сигурността и стабилността на Балканите и за приобщаването на Западните Балкани към Европейския съюз".
Румен Радев коментира: "Националното помирение, насърчаването на политическия диалог и изграждането на отношения на добросъседство на Балканите нямат алтернатива и са задължителни стъпки за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция. Освен между държавите от региона, националното помирение трябва да се случи и във вътрешен план за всяка отделна страна в Югоизточна Европа“.

По думите на Радев "по-малките страни в ЕС трябва да могат да участват много по-активно както във формирането на общите европейски политики, така и в общите проекти, насочени към индустриална, научна и икономическа интеграция."

Българският президент води в Любляна делегация с представители на над 30 български компании, както и представители на институциите насърчаващи контактите между бизнеса, за участие в словенско-български бизнес форум.

Стокообменът между България и Словения в момента надхвърля 400 млн. евро и е с нарастваща тенденция. Двете държави отчитат отлично сътрудничество в областта на енергетиката, науката и образованието.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%