ИНДИАНСКО ГРОБИЩЕ Е ВЗРИВЕНО ЗАРАДИ СТЕНАТА МЕЖДУ МЕКСИКО И САЩ

Автор: 5 GmediA 08:50, 11 февруари 2020
Източник: ВВС

Строителните екипи, които издигат стената, обещана от Доналд Тръмп по границата с Мексико, взривиха индианско гробище в район, класифициран от ЮНЕСКО като биосфера с международно значение, пише Би Би Си.

Правителството на САЩ не се е допитало до племето Тохоно О'одам, чието гробище са взривили, казва конгресмена Раул Грихалва.

Природозащитници алармираха също така, че освен щети по културното наследство на индианците, строежът заплашва и подземните води в района, които са ключови за оцеляването на местните животински видове в отдалечения пустинен район западно от град Тусон.

Строителите казват, че имат проект и заповеди за 60-километрова преграда, висока 9 метра.

Грихалва посети региона миналата седмица и каза, че местните индианци са го завели на мястото, където е било гробището.

"Видях че е взривено с динамит", каза конгресменът. Според него един от засегнатите райони съдържа артефакти на 10 000 години и администрацията на Доналд Тръмп извършва светотатство, като посяга на гробищата, за да строи "расистката си стена".

Доклад на Националната служба за парковете в САЩ, който изтече в медиите сочи, че ако обещаната от Тръмп през 2015 г. стена бъде издигната, ще бъдат разрушени общо 22 археологически обекта.

Източник: БГНЕС

Общо гласували: 16

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
10 гласували / 62.5%
Не
6 гласували / 37.5%