БЪЛГАРКАТА РАЙНА КОСЕВА ПРИЗЕМИ МАЙСТОРСКИ САМОЛЕТ ПО ВРЕМЕ НА БУРЯТА "КИАРА" В ЛОНДОН

Автор: 5 GmediA 09:23, 11 февруари 2020
Източник: Кадър Нова телевизия

Бурята "Киара", която удари северната част на Европа и Великобритания доведе до транспортен хаос и отменени полети.

Българка приземи един от самолетите на летище Хийтроу в Лондон по време на жестоката буря. Това е командир Райна Косева, която има над осем хиляди летателни часа зад гърба си. Освен това е майка на три деца.

„Като малка исках да стана хирург. Нещата се промениха случайно. Започнах да летя на малки самолети в аероклуб. Буквално за месец реших, че ще ставам военен пилот. За мой късмет по това време в Долна Митрополия не се приемаха жени в летателни специалности. Тогава намерих специалност „авиационна техника” в Техническия университет, където всяка година държавата финансира 10 души в образованието им за пилоти. За два месеца ми се наложи да се подготвя за изпитите по математика”, разказва пред Нова телевизия Райна Косева.

„Всички ми казваха, че тази работа е за мъже. Инструкторите обясняваха, че ние трябва да сме майки, а не да сме в самолетите. Сега, когато имам ранни полети наистина ги разбирам. Харесва ми да си мисля, че децата нямат избор и свикват”, допълва тя.

Приземяването на самолет при силен вятър изглежда опасно дори отстрани. „В нашата професия определено не се правят експерименти, а всичко е подчинено на правила, които ние надлежно спазваме”, каза още Райна Косева.

Видео

Тагнато в: летище Хийтроу
Общо гласували: 16

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
10 гласували / 62.5%
Не
6 гласували / 37.5%