ИТАЛИЯ ЗАБРАНИ НЕВАКСИНИРАНИ ДЕЦА ДА ПОСЕЩАВАТ УЧИЛИЩЕ

Автор: 5Gmedia , 16:26, 12 март 2019

Италианските деца не могат да се върнат в училище докато не докажат, че са ваксинирани, съобщава Би Би Си. Крайната мярка се взима след месеци на национални дебати за задължителната ваксинация.

Родителите рискуват да бъдат глобени с 500 евро ако изпратят детето си неваксинирано на училище. Децата под 6 годишна възраст могат да бъдат връщани. Новият закон идва на фона нарастващите случаи на морбили и властите съобщават, че нивото на ваксинация се е повишило откакто законът е въведен.

Според така наречения закон на Лорензин,  кръстен на бившия здравен министър, който го въведе, децата трябва да получават редица ваксини, преди да отидат на училище. В списъка са включени ваксини против варицела, полиомиелит, морбили и рубеола.

Деца на възраст до 6 години ще бъдат връщани от яслите и детските градини, ако нямат доказателство, че са ваксинирани според новото законодателство. Тези, които са между 6 години и 16 години не могат да бъдат върнати от училище, но техните родители ще бъдат глобени, ако те не завършат курса си на ваксинация.

Крайният срок за представянето на документите трябваше да е до 10 март, но тъй като се пада в неделя, бе удължен до понеделник.

"Сега всеки е имал време да навакса", заяви министърът на здравеопазването Джулия Грило и допълни, че правилата са прости – „Няма ваксина, няма училище“.

Италианските медии съобщават, че регионалните власти се справят със ситуацията по различни начини.

В Болоня например местната власт е поставила писма за спиране на родителите на около 300 деца, а общо 5 000 деца не разполагат с актуална ваксинална документация.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%