ГЛОБА ЗА ПЪТУВАНЕ БЕЗ ВИНЕТКА ПО СЕВЕРНАТА СКОРОСТНА ТАНГЕТА, ВЪПРЕКИ ОБЕЩАНИЯТА НА КМЕТ И ПРЕМИЕР

Автор: 5 GmediA 15:27, 18 февруари 2020

Столичната община и АПИ са готови със споразумението, което ще гарантира, че всички населени места на територията на Столичната общината, ще имат маршрут, по който няма да са длъжни да плащат винетна такса, предава БНТ. Това беше обещано още в края на 2018 година от кмета на София Йорданка Фандъкова. В момента Столичната община изготвя картата с маршрутите, за които не се изисква винетна такса.

"Споразумението включва всички пътища около град София - Нови Искър, Симеоновско шосе, Банкя, Владая, тези пътища, които осигуряват ежедневно придвижването на хората от тези населени места до урбанизирания град. Това е нещо, което е работено, готово и предстои неговото подписване", твърди Зафир Зарков, зам.-председател на постоянната комисия по транспорт в Столичната община.

До този момент обаче се оказва, че винетките за Северната скоростна тангента, която минава през София, както и пътищата за Банкя и Панчарево, са задължителни. На шофьорите, каращи по тези пътища, без е-винетка са наложени санкции. Това става ясно от думите на Георги Балабанов от Националното тол управление пред Би Ти Ви.

В началото на миналата година премиерът Бойко Борисов лично обяви, че по столичната Северна скоростна тангента ще се пътува без винетка, въпреки решението на правителството от края на 2018 г. пътуването да е платено, припомня Медиапул. На 31 декември 2018 г. пък столичният кмет Йорданка Фандъкова написа във Фейсбук, че пътуването по Северната скоростна тангента временно ще става без винетка, докато пътят бъде изваден от списъка.

Сега обаче се оказва, че повече от година това не е направено. Нещо повече хората са санкционирани, след като са били заблудени лично от премиера и столичния кмет, че могат да карат без винетка, недоволстват шофьори.

 

Общо гласували: 19

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
13 гласували / 68.42%
НЕ
6 гласували / 31.58%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%