ТОНОВЕ ОПАСНА ХРАНА Е ОТКРИТА В СКЛАДОВЕ В ПЛЕВЕН

Автор: 5 GmediA 08:12, 19 февруари 2020

Над 6 тона месо с изтекъл срок на годност бяха открити в склад за храни в Индустриалната зона на Плевен при съвместна няколкодневна акция под контрола на прокуратурата, в която участваха полиция, Областната дирекция по безопасност на храните и екипи на митниците. В друг, нерегистриран по Закона за храните склад, са открити около 39 тона месо, както и стотици килограми други продукти. Те са без доказан произход. Всички храни, които не отговарят на законовите изисквания, са описани и запечатани, за да бъде спрян достъпът им до пазара.

Д-р Иван Йорданов, ОДБХ Плевен обясни пред БНТ, че са предприети всички необходими мерки за предотвратяване проникването на пазара и разпространението на опасна храна. Организирането и извършването на проверката е осъществено само в рамките на два часа след получаване на сигнала.

Проверката е извършена под наблюдението на прокуратурата с участието и на други контролни органи, агенти на митници и НАП.

Установено е, че в нерегистрирани помещения се извършва съхранение и преработка на храни с търговска цел. В един от складовете на фирмата, извършила тези нарушения, са намерени около 6 200 кг храни с изтекъл срок на годност. Незабавно всички тези храни са поставени под възбрана и е започнало изясняване на количеството и произхода.

Храните от животински произход са 43 700 кг. Всички те са под възбрана и са запечатани в помещенията, в които са намерени. Предстои тяхното унищожаване. Храните от неживотински произход са малко над 54 000 кг. Също са поставени под възбрана за реализация.

В момента тече процедура по установяване на цените на количествата по асортименти и предстои храните, които са без произход и не може да се докаже годността им за консумация, да бъдат унищожени. Има вероятност една част от тези храни да бъдат насочени към хранителна банка. Става въпрос за храни с доказан произход, ненарушена цялост на опаковката, за които няма съмнения относно тяхната годност за консумация.

 

Общо гласували: 23

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
14 гласували / 60.87%
НЕ
9 гласували / 39.13%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%