ВНИМАНИЕ, ОПАСНОСТ! ЯДЕМ КАНЦЕРОГЕННИ ХРАНИ!

Автор: 5Gmedia , 09:46, 13 март 2019

В чипсове, пържени картофи, зърнени закуски и в някои видове кафе е открито веществото акриламид в норми, които са канцерогенни. Това сочи изследване, проведено в Европейския съюз от „Европейската потребителска организация“, при което са взети проби от над 500 хранителни продукти. В 1/3 от проверените бисквити нормите за акриламид се превишават или са точно на горната границата. А уж по-здравословните заместители на картофения чипс - пържени моркови, цвекло или пащърнак, съдържали два пъти повече акриламид от картофения чипс.

"Изследвания от последните години показват, че това вещество предизвиква рак по животни. Върху хора не са правени експерименти. През 2015г. Европейската агенция по храните излезе със становище, че има риск, а през 2017г. беше приет регламент, който е в сила от началото на 2018г. Проблемът идва от там, че той дава препоръчителни стойности и задължава фирмите да предприемат действия, с които да ограничат количеството”, коментира пред Нова телевизия Богомил Николов – председател на Асоциация „Активни потребители”. По думите му, това вещество се натрупва в организма във времето и рано или късно оказва въздействие върху здравето ни.

Затова „Европейската потребителска организация” призова Еврокомисията за по-строг контрол в хранителните продукти и за понижаване на максимално допустимите норми на акриламид.

Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, с прилагането на новия регламент се тръгва към промяна на хранителните навици на хората. „Всичко хрупкаво, всичко препечено, всичко, с което обикновено започва деня ни, съдържа акриламид. Ние не говорим за отрова, която влизайки в организма ни има последствия”, категорична е Кукушева.

Акриламидът е канцерогенен  замърсител, който се получава при термична обработка на твърде висока температура, най-вече при пържене.

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%