ЗАЩИТА ОТ СЪДЕБНО ПРЕСЛЕДВАНЕ И УВОЛНЕНИЕ ЗА СЛУЖИТЕЛИ И ЖУРНАЛИСТИ, ОГЛАСИЛИ СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯ

Автор: 5Gmedia , 10:07, 13 март 2019

Брюксел въвежда нови правила за защита на служители, които подават сигнали за корупция, включително и до медиите, съобщава Медиапул. Защитата ще важи и за журналисти, които огласяват корупционни схеми.

Снощи Европарламентът и държавите членки са постигнали споразумение да се узакони високо ниво на защита на хората, т.нар. . whistleblowers (разобличители), подаващи сигнали за корупция и за случаи, нарушаващи законодателството на Европейския съюз.

 „Трябва за защитим лицата, подаващи сигнали за нарушения, за да не могат да бъдат наказвани, уволнявани, понижавани и срещу тях  да не могат да бъдат подавани сигнали в съда, за това, че са действали в интерес на обществото“ – заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Според ЕК безопасното подаване на сигнали ще спомогнат в бобрата с измамите, с корупцията, прането на пари, избягването на корпоративните данъци и ще защитават безопасността на храните и околната среда. Предстои споразумението за защита да бъде официално прието от Европейския парламет и Съвета на Европа.

В България, в момента, защита имат гражданите, които подават сигнали до КПКОНПИ за корупция или конфликт на интереси срещу лица на високи постове. Но държавните служители не са защитени, ако подават сигнал до медиите.

 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 13

Анкета

КАКВО ИСКАТЕ ДА СЕ СЛУЧИ СЛЕД ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ?
Редовен кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС
13 гласували / 100%
Редовен кабинет с мандат на ПП
0 гласували / 0%
Правителство на всяка цена
0 гласували / 0%