КРАСИМИРА ХЕНДРИ, ХИПНОТЕРАПЕВТ: НЕ ПРЕНАСЯЙТЕ МИНАЛОТО В БЪДЕЩЕТО!

Автор: 5 GmediA 13:29, 20 февруари 2020
Източник: личен архив

Интервю с хипнотерапевта Красимира Хендри за 5GMedia

Г-жо Хендри, хипнотерапията обичайно се свързва с хипнозата. Какви са приликите и разликите?

Хипнотерапията използва хипноза, за да променя навици и да елиминира съществуващи проблеми, свързани с психичното здраве.
Съществуват различни видове хипнотерапия и различни начини за въвеждане в хипнотичен транс. В началото на всяка сесия терапевта провежда разговор с клиента и се обсъждат очакваните резултати от хипнотичната сесия, както и методите които терапевта ще използва. Дискутира се цялостната здравна картина на клиента , както и лекарствата които те приемат предписани от лекар. Хипнотерапевтите нямат право да спират или да назначават нови лекарства !
Сесиите започват с въвеждане на клиента в състояние на дълбоко релаксиране. При всеки клиент се използват методи които са обсъдени в предварителния разговор с цел постигане на резултат – например, сугестивно внушение към клиента да се откаже от определен навик - пушене, прекалена употреба на алкохол, преяждане и нерегулирано хранене, страхови неврози и други.
Сесията завършва с внимателно извеждане от хипнотичния транс. Много често, хора незапознати с хипнотерапия ме питат дали ще си спомнят какво са правили по време на сесия и дали няма да си разкажат и най-съкровените тайни... Това обикновено ме кара да се смея, защото клиентите са в пълен контрол докато са под хипноза, и в пълно съзнание за всичко което се случва около тях. Те имат пълната свобода и право да следват или да не следват съветите на терапевта. Те винаги са в състояние да прекратят самостоятелно хипнотичния транс.

Много важно е да се знае, че хипнозата не работи, ако клиента не иска да бъде хипнотизиран. Иначе казано, ако вие не искате да спрете да пушите, и не сте готови да го направите, никаква хипнотична сесия няма да ви помогне да го направите.


Какви болестни състояния се лекуват с хипнотерапията?

Различните хипно терапевти избират различни области за работа. Доказано е че хипнотерапията дава добри резултати при третиране на Синдрома на раздразнените черва - често срещано смущение на храносмилателната система и стомаха, които причиняват раздразване и свръхчувствителност на дебелото черво. Това състояние причинява повтарящо се усещане за болка и дискомфорт в стомашната област. Няма общоприето лечение на този синдром, но съществуват различни терапии, чрез които страдащите могат да облекчат състоянието си. Хипнотерапията е основен метод за третиране на Синродма на раздразнените черва одобрен от Националния Здравен Институт на Великобритания (National Institute for Health and Care Excellence (NICE) .
Броят на терапевтичните сесии зависи от състоянието на всеки клиент и продължителността на терапията обикновено се обсъжда на първата сесия.
Хипнотерапията дава изключително добри резултати и при лечение на псориазис.
Основно, моята клиника Ears4Fears работи с клиенти които търсят помощ за да спрат да пушат, да отслабнат, хора които имат фобии и страхове - като страх от летене , например. Една единствена сесия от час и половина е напълно достатъчна дори за заклет пушач да захвърли цигарите!
Хипротерапията доказано дава изключително добри резултати при контролиране на менопаузални симтоми без да се използват лекарства.


Наскоро медии съобщиха, че съпругата на принц Уилиям Катрин се е доверила на раждане с хипнотерапия. Какво представлява този метод при родилките?

Раждане с помощта на хипноза – (Hypnobirthing) става все по- популярно във Великобритания и в Европа. Доколкото съм информирана , тази терапия вече е популярна и в България. При раждането с помощта на хипноза ние разясняваме физиологичния и психологичния процес на раждане и помагаме на бъдещите майки да разберат и преодолеят страховете, свързани с тези процеси. Сесиите включват съвети за релаксация, визуализация и контролирано дишане. Хипнозата помага на бъдещата майка да регулира стрес хормона адреналин и да релаксира, като това естествено води до по-спокойно раждане.


Какво Ви мотивира да се занимавате с хипнотерапия?

Работата ми като журналист винаги ме е срещала с много хора. С годините се научих да чета характери. Човешката психика е изключително интересна. След близо 30 години кариера като журналист, някак си естествено дойде решението ми да прибавя още една квалификация към професионалното ми портфолио: този път от водещият в областта на хипнотерапията Surrey Institute of Clinical Hypnotherapy (SICH) Лондон. Избрах да уча и да се занимавам с хипнотерапия защото дава реални резултати, помага на хората не само да да си върнат изгубено самочувствие, но и вярата в собствените им възможности! Моите клиенти поемат пълен контрол върху това което им се случва. Това е причината заради която създадох моята клиника Ears4Fears. Работя с клиенти от цял свят. Предлагаме сесии на SKYPE, които дават на клиентите удобството на сесия в собственият им дом. Работим на английски и български език .

 

Бихте ли дали няколко съвета за здравословен начин на живот на читателите на 5Gmedia?

Обичайте себе си! Анализирайте се и търсете причините за това което правите: Кое ви кара да пушите по 20 цигари дневно? Какво компенсирате докато се тъпчете с шоколад? Защо не можете да спите? ОК ли е да изпивате бутилка вино всяка вечер? Защо се страхувате да летите със самолет? Ценете времето си! Не се захващайте с неща, които не ви правят щастливи или доволни. Гледайте напред и никога не пренасяйте миналото си в бъдещето! Ако една идея не е проработила в миналото, не означава, че не трябва да се опитате да я реализирате отново : защото вие сте различни, обстоятелствата са различни, житейският ви опит е различен!

***

Красимира Хендри е дългогодишен журналист в България и във Великобритания.Тя е собственик на Клиника за Хипнотерапия Ears4Fears в Лондон.

 

Общо гласували: 45

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
31 гласували / 68.89%
НЕ
14 гласували / 31.11%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%