БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕМИЕР ОТРЕЧЕ ОБВИНЕНИЯТА СРЕЩУ НЕГО ЗА УЧАСТИЕ В СХЕМИ ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ

Автор: 5 GmediA 16:09, 21 февруари 2020
Източник: Министерски съвет

Испанският вестник elPeriodico публикува в петък разследващ доклад, в който се посочва, че българският премиер Бойко Борисов е разследван от каталунската полиция за предполагаемо участие в пране на пари и организирана престъпност. В Брюксел Борисов отрече да е замесен във всякакви подобни неправомерни действия.

"Периодично през годините щом наближат избори тази фалшива новина се завърта. Целта е да ме разколебаят, но няма да успеят. Освен това бях предупреден за поредния опит да съживят тази безумна манипулация. Нито имам къща, нито съм ходил в Барселона от 15 години, така че няма защо да отговарям на нещо, за което няма никакви доказателства. Още повече, че никоя служба, никоя власт, прокуратура, полиция не ме е търсила да ме пита това вярно ли е. Преди година същите неща ги говориха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота! Имам много съседи, не съм казал, че става въпрос за президента."
Така премиерът Бойко Борисов коментира появили се по-рано обвинения от Испания за негово участие в схема за пране на пари в Каталуния. "Защо да отговарям за нещо, за което не са открити доказателства", каза още премиерът пред журналисти в Брюксел.

Това да познаваш или не някого, не те правят замесен в каквото и да било. Все едно да ме питате, дали съм виждал някого преди 15-20 години. С моята интензивност на работа, понякога забравям.

Борисов бе категоричен, че ако е имал ни най-малко участие в подобни престъпни деяния, би подал оставка, но отново подчерта, че обвиненията са безпочвени.

Запитан, защо МС съвет не е отговорил на писмата на испанските журналисти, Борисов посочи, че няма нужда да отговоря на някакви твърдения, за които няма никакви доказателства.

***
Според elPeriodico, през март 2019 г. полицията в Каталуния е получила жалба от българската неправителствена организация MC BUUP /бел. ред. става дума за Гражданско сдружение - БОЕЦ/. Както информира изданието, бенефициент от възможни машинации би могла да е бившият български модел Борислава Йовчева. Жената и нейният баща участвали в две фирми със седалище в Барселона – „Numin Invest SL” и „EMA BGS SL”, които от 2013 година са получили повече от 5 милиона евро. Тези средства може да идват от физически лица, живеещи извън пределите на Испания.

В жалбата на неправителствената организация се твърди, че Йовчева и семейството ѝ живеят в разкошна вила в провинция Барселона, предава БГНЕС.

***

Българската прокуратура не е сезирана от испанската прокуратура за подобно разследване като описаното в каталунското издание "Периодико". Това заяви за БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Общо гласували: 19

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
13 гласували / 68.42%
НЕ
6 гласували / 31.58%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%