СЛУЧАИТЕ НА НОВОЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС В СВЕТА СТАНАХА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ В КИТАЙ

Автор: 5 GmediA 16:19, 26 февруари 2020

Броят на новите коронавирусни инфекции извън Китай за първи път е по-голям от този в страната.

Десетки нови заразени в Иран разпалват опасения от неконтролираното разпространение на вируса в Близкия изток. Глобалните пазари продължават да се сриват. Здравните власти в Съединените щати предупреждават, че е въпросът е кога вирусът ще нахлуе в американските брегове. Токсичен политически климат във Вашингтон усложнява предизвикателството за общественото здраве, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Този тревожен барабанен удар бие по нервите на целия свят, дори когато темпото на епидемията изглежда се забавя в Китай.

За първи път са докладвани повече нови случаи извън Китай, отколкото вътре, според Световната здравна организация. Броят на новите случаи, съобщени в Китай във вторник, е 411; в останалия свят броят им е 427. Общият брой на случаите в световен мащаб вече е достигнал 80 980, а близо 3000 са починали.

В Европейския съюз, който се гордее с отворените си граници сред страните членки, нови случаи бяха регистрирани в Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Испания и Швейцария. Повечето бяха обвързани с Италия,  където властите се надпреварваха да овладеят епидемия, заразила най-малко 325 души, повечето от тях на север, близо до Милано.

Служители от блока предупредиха, че трябва да се направи повече, за да се подготвят за по-нататъшни огнища и да има по-координиран отговор.

Три хотела - в Австрия, Франция и на Канарските острови на Испания - бяха затворени тази седмица, след като някои от гостите дадоха положителни резултати за вируса. Стъпките за ограничаване на заразата са различни в различните държави, но сред основните е забраната за групови събирания, които бяха отменени в градовете и селата, където е открит вирусът.

В Азия китайските власти предупредиха, че намаляващият процент на зараза може да бъде само временно явление, докато южнокорейските служители все още се надпреварват да задържат най-голямото огнище на вируса извън Китай. Американските военни потвърдиха, че един войник, разположен в Южна Корея, е тестван положително за вируса.

На фона на коронавирусната епидемия европейските пазари паднаха с повече от 1% в сряда. Азиатските пазари завършиха деня за търговия по-ниско, докато фючърсите посочиха смесен старт на Wall Street.

Инвеститорите продават акции през цялата седмица, търсейки по-безопасни инвестиции като държавни облигации, докато огнището се разпространява извън Азия.

Тагнато в: коронавирус
Общо гласували: 45

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
31 гласували / 68.89%
НЕ
14 гласували / 31.11%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%