НЯМА ПОТВЪРДЕН СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ, ЗАСЕГА

Автор: 5 GmediA 08:33, 28 февруари 2020
Източник: БНТ

Няма случай на коронавирус в България. Всичките изследвани 19 проби в едната лаборатория и 21 проби в другата лаборатория, са отрицателни. Това съобщи началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг пред журналисти, цитиран от БНТ.

Той обаче допълни, че са засегнати страните около нас, за това се очаква съвсем скоро да има и потвърдени случаи и в България.

Вчера и при двете лаборатори, които обработват резултатите - във ВМА 19 от 19 проби са отрицателни, в Националната лаборатория 21 от 21 са отрицателни.

Днес ще бъде проведен и междулабораторен контрол където 3 от отрицателните проби на ВМА ще бъдат дадени за допълнителен контрол и преповтаряне в Националната лаборатория, и обратно 3 отрицателни от Националната лаборатория ще бъдат дадени за контрол във ВМА. Такъв контрол ще се прави през няколко дни.

"Прави се еждневен мониторинг за това с какви китове се работи по света. От Кризисния щаб увериха, че работят с китове, които се използват в ЕС.

Днес продължават изследванията на всички проби, които ще постъпят в страната, както и на настанените в последната нощ.

При поява на положителна проба от Кризисния щаб ще уведомят веднага медиите, още в първите минути на тази новина", увери Мутафчийски.

"Отборът на "Лудогорец" е изпълнил препоръките за съкращаване на престоя в Италия. С тях е бил изпратен хигиенист, епидемиолог, който е трябвало да съблюдава как се държи отбора и спазва ли мерките, които са начертани. През цялото време отборът е ползвал лични предпазни средства от висок клас. В хотела персоналът е бил минимизиран, наличният перосонал е носил предпазни средства и ръкавици. Футболистите не са напускали стаята извън подготовката и провеждането на срещата. Тази сутрин те се пристигнали в добро самочувствие и здраве. Взети са им проби по изискване на собственика и изпълнителния директор на клуба. След два дена щебъдат тествани на ново", каза още шефът на ВМА. 

Общо гласували: 19

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
13 гласували / 68.42%
НЕ
6 гласували / 31.58%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%