МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ: ИМА РЕАЛНА ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ НАШЕСТВИЕ НА МИГРАНТИ

Автор: 5 GmediA 13:25, 28 февруари 2020

Вече има реална заплаха за България от мигрантски потоци заради конфиликта между Сирия и Турция, каза по време на извънредно заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, който е пратил армията, жандармерията и граничната полиция на границата с Турция.

"В Одрин има струпване на мигранти и затова по границата вече е дислоцирана жандармерията, засилени са мерките по опазване на морската граница", каза Борисов.

По-рано Ройтерс цитира високопоставен турски държавен служител, според когото Турция е решила да не пречи на сирийските бежанци да влизат на територията на Европейския съюз. Решението е взето след въздушен удар от авиацията на Башар ал Асад срещу турска база в северозападна Сирия, при което са загинали 33 турски войници и са ранени още 32.

На турската полиция, брегова охрана и гранични части е наредено да не реагират на опитите на хората да достигнат до ЕС, твърди Ройтерс. Турските медии съобщават за група, която се е отправила към Капъкуле, която обаче не е била пусната от граничните власти в България.

Бойко Борисов съобщи още, че чака спешен разговор с президента на Турция Реджеп Ердоган.

"Притеснително е, че турските граничари се дръпнаха от границата и се надяваме да спират мигрантите по-навътре в страната", каза Борисов.

До ескалацията на напрежението в четвъртък вечерта се стигна след като преговорите между Турция и Русия за Сирия, които продължиха няколко седмици, не постигнаха успех. Двете държави подкрепят воюващите помежду си страни в конфликта. Русия е основният съюзник на режима на Башар Асад, докато Турция подкрепя бунтовниците срещу него.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика за петък извънредно заседание по искане на Турция. Искането е по чл. 4 от Вашингтонския договор, според който всяка държава от Алианса може да поиска консултации със съюзниците при заплаха за своята сигурност.

"Но е хубаво и преди нападенията да ни информират или да свикват съвета. Това също да се каже на Северноатлантическия съвет", поръча Борисов на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов по време на заседанието в Министерския съвет.

"А в същото време ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, сега си представете да започват да влизат и стотици хиляди мигранти", описа риска Борисов.

Източник: "Свободна Европа"

Общо гласували: 19

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
13 гласували / 68.42%
НЕ
6 гласували / 31.58%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%