ПОТВЪРДИХА ПЪРВИ СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУС ВЪВ ВАТИКАНА

Автор: 5 GmediA 14:22, 6 март 2020

Първи случай на коронавирусна инфекция е регистриран в папския град-държава Ватикана. Това съобщи шефът на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни, цитиран от ТАСС.

„Заразен е член на медицински персонал. Ватиканската дирекция по здраве и хигиена е информирала компетентните италиански органи, а също така вече прилага предписания медицински протокол", каза Бруни.

Случаят във Ватикана е добавен към 3 858, отчетени от началото на огнището в Италия. Броят на жертвите в страната достигна 148 души. Всеки ден до 2 000 души идват да работят в папския град-държава. В допълнение, няколкостотин семейства, включително швейцарската гвардия - общо около 500 души - живеят във Ватикана.

От средата на миналата седмица папа Франциск е в отпуск по болест с настинка. Той отмени участието си в редица събития и не отиде в Рим за седмица на духовно размишление. Както Бруни съобщи по-рано, 83-годишният понтиф се възстановява.

Досега Ватикана не е предприела никакви съществени ограничителни мерки във връзка с разпространението на коронавируса, въпреки че на вярващите по време на неделната проповед на площад „Свети Петър“ бе препоръчано да стоят на безопасно разстояние един от друг (не по-малко от метър). Достъпът до ватиканските музеи все още не е ограничен.

Източник: БГНЕС

Общо гласували: 83

Анкета

КОГА ОЧАКВАТЕ ДА ПРИКЛЮЧИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ?
През май
35 гласували / 42.17%
През юни
25 гласували / 30.12%
В края на годината
14 гласували / 16.87%