ДОКТОР КУНЧЕВ: „ДЪРЖАВАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ БЛОКИРА, НО КОРЕННО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ СОЦИАЛНИЯТ ЖИВОТ“

Автор: 5 GmediA 19:07, 10 март 2020
Източник: БГНЕС

46 проби, направени във ВМА, са отрицателни. В това число 17 проби са от Габрово. Това съобщи на редовния вечерен брифинг ръководителят на кризисния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

„Около 80% от случаите преминават леко, дори без никаква изявена клинична картина в част от тези 80%. В 20% протича тежко. От общия брой заболели, досега смъртността е около 3% - 3,2%. Изключително застрашена е таргетната група над 60 години. В Италия няма починал под 60 години. Най-застрашени са хората между 80 и 90 години. Смъртността там е над 20%“, каза още ген. Мутафчийски.

Той допълни, че починалите са предимно възрастни хора, които имат придружаващи тежки хронични заболявания.

По-късно днес ще излязат резултатите на още 56 проби. Общият брой не регистрираните случаи в света към 15:00 часа българско време са 116 000. В Гърция регистрираните болни са 89, Албания – 10, РС Македония – 7, Румъния – 17.

Бойко Христов от външно министерство съобщи, че е повишен индексът на риск при пътуване в редица страни. За Италия е издадено предупреждение да не се пътува в цялата страна, освен при крайна необходимост. За Франция се препоръчва пътуващите предварително да се осведомяват за актуалната обстановка. За Испания се казва, че е препоръчително да се въздържа пътуването в някои области на страната. Повишен е индексът на риск при пътуване и до Малдивите. Повече информация за областите и защо са наложени тези мерки може да се види на сайта на МВнР в рубриката „Съобщения“.

„Държавата не трябва да се блокира, но коренно трябва да се промени социалният живот. И ако има някакво послание, то е намалете максимално контактите!“, апелира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 50%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
3 гласували / 37.5%
Не, може да се заразя
1 гласували / 12.5%