7 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС У НАС В ПЕТЪК

Автор: 5 GmediA 19:53, 13 март 2020
Източник: БГНЕС

От днес има още 7 нови случая на коронавирус у нас. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерски съвет съвместно с Националния кризисен щаб. Със 7 нови случая на заразата, болните от COVID-19 у нас стават 30, като сред тях е и жената, която почина в “Пирогов”.

България е в извънредно положение. То ще продължи един месец – от 13 март до 13 април. Надявам се законодателните мерки да не бъдат връщани от президента, за да могат бързо да бъдат обнародвани и влязат в сила, заяви в началото на изказването си премиерът.

Днешното заседание в МС е едно от последните присъствено, стана ясно от думите на Борисов. Възложил съм с вътрешна заповед да се изведе техническа възможност министрите да си седят в кабинетите, каза още Борисов. Заповедта на министъра на здравеопазването търпи някои промени и ние имаме готовност да я променяме на базата препоръките на щаба.

На заседанието на правната комисия беше взето решение за промени на Наказателния кодекс. Човек, който не спазва карантирата, да бъде наказван с 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лв. При пандемия със смъртни случаи, се предвижда затвор от 5 г. и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Това решение е било подкрепено от всички парламентарни групи, съобщи БНТ.

Тези промени ще бъдат гласувани и на първо и на второ четене. Предвижда се утре да бъде издаден извънреден брой на Държавен вестник, в който да се обнародват промените и да влязат в сила веднага.

На заседание на здравната комисия депутатите решиха да се глобяват до 5000 лв. хората, които отказват да бъдат подложени под карантина. Предвиждат се и промени в закона за обществени поръчки, като идеята е по изключение сега да не се спазва предвидения срок, когато става въпрос за доставка на медикаменти, които са необходими с карантината.

Те също ще бъдат приети на първо и на второ четене.

Даниела Дариткова каза, че в следващите дни ще се обмислят предложените законодателни промени до понеделник и ако има нужда, във вторник да свикат ново заседание за допълнителни. 

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 50%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
3 гласували / 37.5%
Не, може да се заразя
1 гласували / 12.5%