УЧЕНИ: 70% ОТ ХОРАТА В СТРАНАТА ТРЯБВА ДА ПРЕБОЛЕДУВАТ КОРОНАВИРУС, ЗА ИМА КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ СРЕЩУ ЗАРАЗАТА

Автор: 5 GmediA 11:24, 19 март 2020

Процесът на еволюция на новия коронавирус в човешкия организъм, а също така възникването на имунитет към него при 70% от населението на страната са естествените условия за прекратяването на пандемията. Това заяви докторът на биологическите науки, професор от Училището по системна биология GMU Анча Баранова.

„Прекратяването на пандемията са два процеса. Единият – това е процесът на еволюция на вируса. Ние знаем, че когато той попадне в нов стопанин, а човекът за вируса е нов стопанин, се наблюдава неговото отслабване. Ние сме наблюдавали това при други вируси, включително и коронавируси. Вирусът на прилепа е попаднал в човек, предава се от човек на човек като това се придружава от мутация на вируса и неговото отслабване. Наблюдава се еволюция на вируса, за да може да съжителства някак си с човека. Коронавирусът в момента се приспособява към нас. Колко време ще отнеме това, не е ясно“, каза Баранова.

Вторият процес е свързан с придобиването на имунитет от хората, т.е. тече процес на естествена ваксинация.

Когато около 70% от населението на страната преболедува коронавируса, тогава ще се появи необходимият слой хора с антитела, които са способни да преборят вируса. В този случай заразяването вече няма да бъде масово – всички ще имат имунитет.

Източник: БГНЕС и РИА „Новости“

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 66.67%
Не
1 гласували / 33.33%
Да
0 гласували / 0%