РАЗКРИТ : БРИТАНСКИ ЛЕКАР ПОЛУЧИ 2,5 МИЛИОНА ПАУНДА ЗА СЕДМИЦА ОТ „ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУС“

Автор: 5 GmediA 12:55, 22 март 2020
Източник: The Times

Лекар с частна практика  е получил приходи от  2,5 милиона британски лири за една седмица от хиляди хора във Великобритания. Пациентите отчаяно искали да разберат дали са се заразили с коронавируса.

Д-р Марк Али, 56-годишен кардиолог, е продал повече от 6 600 комплекта за тестове за -коронавирус по 375 паунда всеки. Цената е повече от три пъти по-висока спрямо тарифата за същите тестове на доставчика на лекаря  за директна продажба на клиенти.

Д-р Али предлагал тестовете чрез своята компания Private Harley Street Clinic Limited, която въпреки името си е базирана в неговия апартамент в северната част на Лондон, разположена на мили от прочутата улица с авторитетни кабинети и клиники. През последните няколко дни той наел допълнителни служители, за да координират заявките на пациентите.

Разследване на The Times установи, че „клиниката“ действа като фасада за прикритие на схемата с тестове за коронавирус, при която се продават тестове на завишени цени и същевременно се препродават лични данни за клиентите на посредник в Barnsley.

Работата по анализа на пробите всъщност се извършва от Randox Laboratories, голяма компания за клинична диагностика в Крумлин, Северна Ирландия, която предлага собствени тестове. Това са комплектите, които Али използва.

Randox предлага един и същ тестов комплект и услуга за анализ директно на хората срещу 120  лири - по-малко от една трета от цената, искана от д-р Али. Ефикасността на теста все още не е потвърдена от здравните институции в Англия.

Въпреки прекомерното увеличение на цената, лекарят каза пред  репортер на The Times, че бизнесът му процъфтява. „Мисля, че всъщност сме се справили доста добре“, каза той. В четвъртък вечерта - само шест дни след като е започнал начинанието - той е продал 6 664 теста.

Прогнозната печалба от тази операция е около 1,7 милиона паунда за по-малко от седмица.

Министърът на здравеопазването в сянка, Джон Ашърт, вчера обвини Али в експлоатация на страховете на хората, че във Великобритания липсват тестове за коронавирус.

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

БИХТЕ ЛИ СТАНАЛ ДОБРОВОЛЕЦ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ?
Не
23 гласували / 95.83%
Да, ако съм изкарал коронавирус
1 гласували / 4.17%
Вече работих/работя като доброволец в такова отделение
0 гласували / 0%