КАКВО ЗНАЕМ ЗА КОРОНАВИРУСА И ДЕЦАТА?

Автор: 5 GmediA 10:18, 24 март 2020
Източник: GETTY IMAGES

Тъй като броят на случаите на Covid-19 нараства в световен мащаб, родителите, които се опитват да защитят децата си от болестта, могат да се утешат в едно: болестта като цяло протича по-лека при децата. Учените все така не са сигурни какво е обяснението на тези факти.

Ето какво знаем засега:

Могат ли децата да хванат коронавирус?
Да. Те могат да бъдат заразени и изглежда могат да предават коронавируса, дори и да нямат симптоми. Ето защо е важно децата да практикуват социално дистанциране и миене на ръцете, дори и да не изглеждат болни.

Как коронавирусът засяга децата?
Обикновено се смята, че болестта причинява по-леки симптоми при децата, но специфичните въздействия на възрастта стават по-ясни с напредването на огнището на заразата.
Въпреки че данните за въздействието на COVID-19 върху младите групи от населението са малко, някои скорошни проучвания показват, че дори сред децата има групи, които са по-уязвими от други - зависи от възрастта и здравословното състояние. Някои от децата с коронавирус може да имат сериозни белодробни проблеми. Децата, които страдат от респираторни заболявания - примерно астма, ще бъдат по-уязвими. Бебетата, които нямат изградена имунна система, също може да се разболеят от вируса. Все пак в сравнение с възрастните симптомите са много по-леки при повечето деца.
Голяма част от това, което знаем днес, се основава на доклади извън Китай, където е започнало огнището. 2.4% от всички идентифицирани случаи са били при деца под 19 години. Още по-малък брой в тази група деца имат тежки симптоми, 2,5% или това, което Световната здравна организация (СЗО) определи като „много малка част“. Но се правят повече изследвания и все още се очертава по-ясна картина.

Защо коронавирусът въздейства по различен начин на децата?
Това остава неизвестно. Д-р Джей C Бътлър, заместник-директор по инфекциозно заболяване в центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, каза: „Феноменът е много значим“, но механизмите са „наистина непознати“.

Хората на 60 и повече години или със съществуващите здравословни състояния остават най-уязвими към коронавируса. Това включва хора със състояния като високо кръвно налягане, диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания и хронични дихателни състояния, според СЗО .

Детето ми е с хронично заболяване. Трябва ли да се притеснявам?
Респираторни състояния като астма често водят до по-тежки случаи на вирусни заболявания като грип. Но коронавирусът е нов и остава неизвестно дали той ще засегне по-тежко децата с астма.

По подобен начин все още няма данни дали коронавирусът може да повлияе по-негативно на децата с диабет, което е рисков фактор за възрастни. Въпреки това експертите от университета Джон Хопкинс предупреждават родителите да бъдат бдителни.

"Знаем, че децата имат по-леки симптоми, по-леко карат болестта, но видяхме, че има и смъртни случаи", каза Мария ван Керкхов, която оглавява звеното за борба с коронавирус в Световната здравна организация, на пресконференция преди дни. "Не можем да кажем, че за всички деца е по-леко, така че е важно да ги защитаваме като също уязвима част от населението."

"Причината децата да са по-малко засегнати от възрастните е много интересен въпрос", смята Стивън Зайхнер, професор по педиатрия във Факултета по медицина на университета на Вирджиния. Той изучава инфекциозни болести. И добавя: "Не мисля, че някой знае отговора."

Като цяло рискът за децата е нисък, но при бебетата болестта може да протече много по-тежко. Зайхнер посочва, че най-лошите резултати са наблюдавани при най-малките деца. Около 30 на сто от тежките случаи, както и половината от критичните, са на деца под едногодишна възраст според посочените данни. Въпреки че в абсолютни стойности числата са малко - 7 бебета са критични случаи, а 33 - тежки, резултатите показват, че по-малките деца са по-застрашени да се разболеят по-тежко, с по-лоши последици.

Има обаче и фактори, които може би намаляват рисковете при децата. Една от хипотезите е, че децата по-често са изложени на вируси, които са свързани със SARS-CoV-2, но които са много по-безобидни, така че те имат нещо като кръстосан имунитет, който им помага да са защитени.

"SARS-CoV-2 е коронавирус, но не е единственият коронавирус, значителна част от най-разпространените настинки са причинени от по-други коронавируси", казва Зайхнер. "Децата може да са изложени на тези вируси по-често от възрастните - в училище или на детските площадки, което може би помага на тяхната имунна система да разпознае и да се пребори с новия вирус", обяснява той.

Друга хипотеза е, че имунната система при децата е по-малко склонна да произвежда свръхреакция, смята Коутс. Повечето от по-възрастните хора, които са хоспитализирани с COVID-19, страдат от тежки възпаления и температура, това са отговори на имунната система, които предизвикват повече вреди, отколкото самият вирус. При по-нисък риск от свръхреакция децата имат и по-леки симптоми.

Към момента всичко това са само хипотези. Но както Коутс отбелязва, ако успеем да разберем защо децата са защитени, може да изградим и стратегия за защита на възрастните хора.

Към момента в България има няколко случая на заразени деца, най-малкото от които е на четири години. Всички те са с лека симптоматика според информацията, която ген. Венцислав Мутафчийски предоставя на редовните брифинги на Националния оперативен щаб.

Източник: Тhe Guardian, Клуб Z

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 66.67%
Не
1 гласували / 33.33%
Да
0 гласували / 0%