ЛОНДОН: ДЕН ПЪРВИ ОТ СПЕЦИАЛНИЯ РЕЖИМ НА ПРЕМИЕРА БОРИС ДЖОНСЪН, РАЗКАЗ НА ОЧЕВИДЕЦ

Автор: Соня Колтуклиева 14:53, 24 март 2020
Източник: 5GMedia, Соня Колтуклиева

Днес е първият ден от специалния режим във Великобритания, обявен вчера от премиера Борис Джонсън: излизане само по необходимост, разхождане из най-близката градинка или парк само на хора от едно семейство; спазване на дистанция от 2 метра; ползване на градски транспорт само от работещите или тези с неотложни потребности; влизане в хранителните магазини на малки групи; абсолютно предимство навсякъде за здравните работници от NHS и социалните работници; обслужване по домовете за 1 500 000 възрастни хора със здравословни проблеми (по списък на NHS)...
Понеже министър-председателят Джонсън е атлет-колоездач, изрично подчерта, че всички са свободни да правят дневните си упражнения на открито, стига да не се струпват на едно място.

Днес към 8:30 ч. отидох на пазар в кварталния Waitrose - нямаше хора, имаше всички стоки, както преди ( и тоалетна хартия, също така 😀).
В огромния 3-етажен Marks&Spenser на High street Kensington са преградили входа и пускат по трима души; не са затворили щандовете за дрехи и аксесоари, може би, защото са свързани с Food Hall - и там всичко има, купувачите се броят на пръстите на едната ръка...

По High street Kensington и Gloucester Road - обичайно много оживени улици, се разминавам с петима души, всеки спазва дистанция, даже двама real British gentlemen като се засичаме на кръстовищата ми сочат с ръка: you go first и ведро се усмихват.

От понеделник са затворени всички фризьорски салони и пъбове; пред “любимата пицария на Даяна” Da Mario, както я представят социалните мрежи, обикновено туристи чакаха на опашка през целия ден - сега е пусто.

Според премиера Джонсън тези мерки ще се преразгледат след 3 седмици и ще се реши как да се продължи нататък.

Днес си мислех за Борис Джонсън - какви титанични битки водИ, за да стане министър-председател, не се уплаши от сътресенията на Брекзит и собствения си развод; издържа на скандалите заради една записана от съседите му разправия с приятелката му ( която е бременна и ще се женят), удържа нечувана победа на изборите през декември 2019 г.... и тъкмо да полети на крилете на триумфа - коронавирус.

Вчера пък минахме със Стефан в Chelsea покрай великолепната огромна къща, която мултимилионерът Роман Абрамович купи за младата си красива съпруга Дария Жукова, за да прави светски сбирки, пък то какво стана - първо премиерът Тереза Мей му забрани да влиза във Великобритания ( наложи се да стане гражданин на Израел, за да идва в Лондон) и междувременно се разведе с Даша.

Както е казано: Човек предполага, Господ разполага.

Лондон, Соня Колтуклиева

Последни новини

Общо гласували: 136

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
65 гласували / 47.79%
Не
61 гласували / 44.85%
Да
9 гласували / 6.62%