ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ: 4,5 МИЛИАРДА ЛЕВА РЕСУРС МОБИЛИЗИРА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ИКОНОМИКАТА

Автор: 5 GmediA 19:49, 24 март 2020
Източник: БГНЕС

4,5 милиарда лева ресурс мобилизира правителството за икономиката. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг тази вечер. Правителството отделя 500 млн. лв. за увеличените разходи на МЗ, МО, и МВР, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на извънредния брифинг относно икономическите мерки, които правителството ще предприеме в условията на пандемията от коронавирус.

“4.5 млрд. ресурс мобилизира правителството за икономиката – капитализираме ББР с 500 млн., които служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2.5 млрд. лв.; 200 млн. са за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения; отлагане на плащане на данъци до 30 юни, а това прави над 600 милиона лева по-малко; утре на МС ще гласуваме 50 млн. лв. за пенсионерите”, изброи премиерът.

За тези, които считат, че сме закъснели – да кажа, че най-бързите, ефикасни и доказани мерки бяха направени в България, и всички ни хвалят за това. Други държави загубиха седмици наред да обясняват как няма страшно, а после в рамките на ден или два изцяло сменяха концепцията си, каза Борисов.

“Държавите, които не се справиха с мигрантската вълна, са изправени пред трудности, да не кажа катастрофа. Трябва да се разселват мигрантите по тези страни, а България има нула миграция. Услужливо го пропускат моите опоненти, но след време това ще бъде отчетено като добре свършена работа.

Няма институт, който да каже, че има лекарство; няма лекар, който да предвиди кризата; няма кой да се подпише под сигурността на бързия тест.

Лично попитах израелския премиер, който ми каза, че няма сигурен бърз тест. Лабораториите в Израел няма да могат да създадат такъв тест по-бързо. „Вчера ЕК направи бърза поръчка, ние сме заявили един милион теста. Искрено вярвам, че експертите, които работят в ЕС, ще купят и предоставят най-доброто, което имат. Това е с цел да спрем да говорим кой тест на коя фирма бил качествен! Целта е всички в ЕС да купят единен тест, който да важи за всички“, заяви премиерът.

Убеден съм, че в рамките на 7-8 седмици ще можем да произвеждаме и респиратори. По същия начин разсъждават и колегите по света, каза Борисов.

За всички, които се шегуваха с тази пандемия, животът ни поднася изненади. Полският премиер изведе на улицата военните, които да контролират излизането на хората. А ние не го правим още, за да се спасим от критики, внушения и претоварване на жандармерията, полицията и МВР по този брутален начин.

Ние като правителство, се ръководим от следното правило: Да спасим живота на възрастните, и да осигурим работата на младите”, допълни Борисов.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%