220 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ СЛУЧАИ НА C0VID-19 В БЪЛГАРИЯ

Автор: 5 GmediA 09:39, 25 март 2020

2 нови положителни проби са регистрирани днес в Пловдив. Мъж на 35 г. и жена 60 г. със симптоматика в УМБАЛ "Георги Странски". Те не са контактни лица.

Така установените заразени с Covid-19 стават 220 души, от вчерашния ден са 18, съобщи генерал-майор Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг пред ВМА, цитиран от БНТ.

"Има две тревожни новини, освен че с повече от 100 000 са нараснали случаите в световен мащаб за последното денонощие, излязоха първите изследвание след освобождаване на круизния кораб, след 17 дена от освобождаването му, се намира още коронавирус на кораба. Тоест показва удивителна устойчивост вирусът. Това предполага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои", каза генерал-майор Мутафчийски.

С 492 000 лв. Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. Повечето са с респиратори, тестове.

В Стара Загора има двама установени пациента.

Освен случая на Кирил Домусчиев, има още един пациент с една отрицателна проба, каза проф. Мутафчийски. Прави се и втора проба в рамките на 24 ч. Ако и тя е отрицателна, тогава може да имаме още двама излекувани пациенти. Това ще се разбере още днес.

"Може да се похвалим, че вече грип няма. Това значи, че вече колегите трябва да мислят, ако има двойна пневмония, трябва да изпращат в указаните лаборатории за сигурна диагноза материал", каза професор д-р Тодор Кантарджиев.

Ние използваме тестове от испански, английски и немски производител, каза проф. Мутафчийски. На ден се правят по около 300-350 теста.

Последни новини

Общо гласували: 136

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
65 гласували / 47.79%
Не
61 гласували / 44.85%
Да
9 гласували / 6.62%