ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ МИНАХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ

Автор: 5Gmedia , 11:34, 15 март 2019

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт. Проектът за изменения в закона беше изненадващо  внесен на 1 март от депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", без да е станало известно откъде са дошли сигналите до законодателите за проблемно прилагане на разпоредбите на ЗСВ.

Внесените промени са cвъpзaни c ĸoнĸypcитe, диcциплинapнoтo пpoизвoдcтвo, ĸaдpoвитe peшeния, мaндaтитe на членовете на Инcпeĸтopaтa и главния инспектор.

С тях се цели при взимане на решение от колективния орган, за което е необходимо квалифицирано мнозинство, при липса на такова да се приема, че е налице решение за отхвърляне.

Предлагат се и изменения в процедурите за конкурсите и състава на конкурсно-атестационните комисии. Предвижда се съдиите, прокурорите и следователите да обжалват само на една инстанция решенията на конкурсните и атестационните комисии. Целта е ускоряване на процедурите.

По отношение на дисциплинарните производства се въвежда правомощието съответната колегия на ВСС при решение за налагане на по-леко дисциплинарно наказание от предложеното, да може сама да наложи и наказанието "забележка". Въвеждат се и изменения, свързани със статута на Инспектората към ВСС. Така например при предсрочно прекратяване на мандата на Главния инспектор на Инспектората следващият няма да довършва мандата му, а ще реализира свой.

Преди гласуването на закона от Съюза на съдиите в България изпратиха писмо до Правната комисия, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с които поискаха оттегляне на законопроекта за промени на Закона за съдебната власт.

Съдиите са обезпокоени от факта, че се подготвя съществено изменение в устройствения акт на съдебната власт, без да е направен необходимият анализ за приложението на изменяните правни институти и без да са проведени консултации със съдийската общност.

 

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 50%
Не
2 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%