ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ НИ ИЗПРАТИ 1 МИЛИОН ТЕСТА ЗА COVID-19

Автор: 5 GmediA 13:43, 27 март 2020
Източник: Снимка БГНЕС

Поръчката от ЕК е за 600 000 бройки PCR и 400 000 бройки бързи тестове. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

"Ще говоря днес отново с Европейската комисия дали е възможно към този един милион, да прибавим още половин милион от различните модификации", допълни той. В контекста на препоръките на СЗО е било решено неотложно да се увеличи капацитетът за извършване на тестове, а държавите-членки ще докладват на ЕК за положението.

„Ще направим всичко възможно, за да окажем подкрепа за научните изследвания, да координираме усилията и да потърсим полезни взаимодействия в европейската научна общност, за да се достигне максималният потенциал на научните изследвания в целия ЕС. 140 милиона евро за 17 проекта, включително за ваксини. Ще работим с ключовите си партньори“, добави Бойко Борисов.

Премиерът коментира и взетите решения, след провелото се вчера онлайн заседание на Европейския съвет.

Той посочи, че в точка 13 на решенията се казва: „Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от Еврозоната“, оставям на умниците да коментират", заяви той и добави:

„Призовахме лидерите и ЕК да ускори действията си в подкрепа на осигуряването на неотложно и адекватно предоставяне на медицинско оборудване в целия ЕС, което е най-належащият приоритетен въпрос. В сътрудничество с промишления сектор ЕК ще направи преглед на запасите, производството и вноса и ще предприема действия за подобряване на положението. Ще работи активно по съвместните инициативи за обществени поръчки за бавене на лични предпазни средства и консумативи за тестове. Отправяме искане към ЕК да проучим начини за ускоряване на процедурите в това отношение“, допълни министър-председателят. 

Министър Младен Маринов припомни по време на брифинга, че от началото на въведените мерки МВР съвместно със здравните органи контролира спазването на наложената карантина на лица, които се завръщат от чужбина и такива, които са близки връзки на установени с положителни проби.

Той уточни, че към момента има образувани над 200 досъдебни производства под ръководството на компетентните прокуратури. Към момента има над 24 000 карантинирани жители, като по-голямата концентрация е в София и големите градове - Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%