ОЧАКВА СЕ БНБ ДА ОБЯВИ КРИТЕРИИТЕ ЗА “КРЕДИТНА ВАКАНЦИЯ”

Автор: 5 GmediA 08:50, 28 март 2020

Европейският банков орган (ЕБО), в чийто Съвет на надзорниците е и БНБ, подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми, които спират или отлагат плащания по банкови кредити, пише Петя Стоянова в Инвестор.бг.

ЕБО ще определи скоро критерии за сходно третиране на публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити. На основата на тези критерии БНБ ще обяви в близките дни решение за тяхното прилагане в България.

Решението на БНБ  ще бъде в продължение на вече анонсираните мерки за 9,3 млрд. лева във връзка с пандемията от COVID-19.

Това решение ще позволи на търговските банки в България да доразвият действията си за ограничаване на неблагоприятните ефекти от пандемията върху техните клиенти.

В момента в България няма официално наложена „кредитна ваканция“, но с извънредното законодателство бяха премахнати наказателните лихви, неустойките и други мерки за облекчаване на длъжниците.

“Търговските банки до дни ще вземат решение относно това дали да бъде обявена "кредитна ваканция" в България”, каза вчера премиерът Бойко Борисов по повод предстоящите мерки за засегнатите от кризата.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%