МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: УДЪЛЖАВАНЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е НЕИЗБЕЖНО

Автор: 5 GmediA 11:08, 30 март 2020

Удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи колко ще продължат мерките. Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Той обясни, че все още има няколко варианта за приключването на учебната година. По негови думи, ако учебният процес е засегнат за 2-3 седмици, няма да има нужда от удължаване.

„Едно е да възстановим в началото, друго - в края на май, трето - юни месец. Най-вероятно ще бъдат отложени част от изпитите – тези, които са по-рано, при възстановяване през май месец, дори в края на април”, очерта възможното развитие на ситуацията Красимир Вълчев.

Той изтъкна, че много от от часовете от учебния план в момента се провеждат успешно в електронна среда. Имало обаче и такива, които не могат да се проведат по този начин. По тази причина ще бъде различен броят на дните, необходими за приключване на учебната година.

„В момента не се поставят оценки. Учителите си отбелязват активността, ангажираността на учениците, това дали се справили с проекти, което ще се отрази по-нататък на оценяването им. Това мисля, че е разумното. Все пак всички скочихме в ситуация, се озовахме в ситуация, която беше неочаквана, непредвидена. Трябваше дозирано да направим крачките, в това число и с оценяването”, коментира просветният министър. 

Относно призива на работодателите в системата на просветата за отлагане на изпити, министърът на образованието заяви: „Възможни са всякакви варианти. Наистина по-трудно е да отменим изпитите след 7 клас, тъй като те са свързани с оценяване. Към настоящия момент нямаме такова решение. Не мислим, че оценяването след 4 и 10 клас трябва да предизвиква тревоги, много повече, отколкото едно вътрешно оценяване, контролна или класна работа от гледна точка на ученика. Има едно напрежение в учителите, че те ще бъдат държани отговорни за по-ниските резултати. Не, няма да бъдат държани отговорни.”

Министърът увери, че при всички случаи ще има съгласувано решение на европейско равнище как да се развие кандидатстването във висшите училища.

Последни новини

Общо гласували: 312

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
303 гласували / 97.12%
Не
9 гласували / 2.88%
Нямам отношение
0 гласували / 0%