КОРНЕЛИЯ НИНОВА: БСП НЯМА ДА ПОДКРЕПИ УДЪЛЖАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ДО 13 МАЙ

Автор: 5 GmediA 17:47, 3 април 2020
Източник: БГНЕС

Ние подкрепихме решението за въвеждане на извънредно положение. От БСП сме в основата на това – то да бъде срочно, един месец. Първоначално, поисканото от Министерски съвет беше безсрочно. Подкрепихме извънредното положение с пълното разбиране за сериозността на ситуацията и за необходимостта от действие за овладяване на кризата от болестта.

Г-жо Караянчева, когато обсъждахме този въпрос на председателски съвет и постигнахме съгласие, се договорихме преди да удължаваме срока, Министерският съвет и премиерът да дойдат тук и да направят анализ пред Народното събрание и да ни информират какъв резултат са дали мерките, къде има слабости, какво трябва да се коригира, каква е необходимостта от удължаване на срока на извънредното положение. Министър-председателят лично пое ангажимент това да бъде така. Уви, поредното неизпълнено обещание.

От БСП продължаваме да вярваме, че за да вземем решение за удължаване на срока, трябва да има не само информация, не само статистиката за заразените, а е нужно да имаме задълбочен икономически, социален и финансов анализ – какъв е резултатът дотук, какво може да ни очаква в следващите седмици, с колко е необходимо да се удължи срокът. Явно няма да има такъв анализ, защото мотивите на предложението ги няма – има формално отношение към въпроса. Казвате, че европейският континент станал центъра на заразата – така е, но вижте какво се случва в държавите в най-тежко положение. Италия удължи извънредното положение до 12 април, Франция – до 15 април, Германия – до 19 април, Гърция – до 1 април. Вие искате удължаване на края на извънредното положение в рамките на 45 дни от днес нататък. Това не е приемливо за нас, още повече, че остава една трета от първоначално обявеното извънредно положение от 1 месец, през което време можем да изчакаме и последните дни, за да решим. Не искате да приемете това, не давате анализ и мотиви, просто искате формално увеличение с 1 месец.

От БСП няма да подкрепим това предложение, не само по причината, че не давате обективна информация, а поради наблюденията от това какво се случва с икономиката, със социалния живот на хората, с безработицата, със спадането на доходите, с напрежението в обществото. Няма да подкрепим предложението за увеличаване на извънредното положение с 1 месец и предлагаме удължаването на срока да бъде до 30 април.

Последни новини

Общо гласували: 1

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
1 гласували / 100%
Да, категорично
0 гласували / 0%
Все още не съм решил(а)
0 гласували / 0%