Кражбата на ток - организиран бизнес у нас

Автор: Grigor 10:16, 7 февруари 2019

Кражбата на ток у нас придобива застрашителни размери. Само през 2018 година е незаконно е източена електроенергия за 8 милиона лева, което е колкото месечното потребление на един град с над 100 000 души.

12 897 незаконни връзвания към елмрежата, шунтирания и манипулации на измервателни уреди са хванали трите електроразпределителни дружества на Енерго про, ЕВН и ЧЕЗ през 2018 г., пише в. „Телеграф“.  

От ЕРП-тата посочват, че кражбата на ток с помощта на квалифицирани специалисти е вече организиран бизнес. На клиентите се предлагат не само услуги за манипулации на електромера или заобикалянето му. На пазара за "икономисване" на ток могат да се получат технически съвети, информация за нормативната база, за писане на жалби до институциите и дори осигуряване на юридическа подкрепа при съдебен спор, обясниха от ЧЕЗ.

Най-много са крадците на ток сред битовите клиенти, но откраднатият от фирмите и бизнеса ток е в пъти повече, твърдят дружествата.

Каква обаче е причината за кражбите на електроенергия – според някои това е  поради високата и непрестанно повишаваща се цена на електричеството, както и обедняването и свиването на приходите. Хората проявяват хитрост и измислят начини за да задоволят потребностите си от електрическа енергия като крадат ток. По този начин обаче закононарушителите крадат не от държавата или от ЕРП-тата, а от друг съвестен потребител и платец на електроенергия.

Кражбата на ток в РБългария е наказуема, като глобата за това деяние е до 15 000 лв и лишаване от свобода.

 

Последни новини

Общо гласували: 33

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
18 гласували / 54.55%
Не
15 гласували / 45.45%
Не ме интересува
0 гласували / 0%