БЕЗ ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ И С ПО-НИСКИ ГЛОБИ ЗА НАРУШАВАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ МЕРКИ

Автор: 5 GmediA 09:59, 6 април 2020
Източник: 5GMedia

Депутатите разглеждат на второ четене промените в Закона за извънредното положение, внесени от управляващите. Вчера промените минаха на второ четене в парламентарната правна комисия. 

Основната промяна, която прие правната комисия, е, че „вкара“ в закона списък с дела, по които ще текат срокове по време на извънредното положение. В закона изрично беше записано, че по производствата, по които от началото на извънредното положение те са били спрени, а сега ще започнат да текат, това ще стане след 7 дни от обнародването на промените в Държавен вестник. Така страните, по чиито дела сроковете са били спрени, но сега ще започнат да текат, все пак ще имат някакво време, за да се подготвят, съобщава lex.bg. 

Освен това депутатите решиха държавата да поеме и осигуровките, дължими от работодателите по мярката 60 на 40. Предвиждат се и безлихвени кредити за малки предприятия.

Очаквано депутатите отмениха глобата от 5000 лв. за нарушаване на здравните мерки. Тя беше заменена със санкция от 300 до 1000 лв. А при повторно нарушение глобата става от 2000 до 5000 лв. За едноличен търговец или юридическото лице санкцията от 15 000 лв. се заменя с такава от 500 до 2000 лв. Санкцията за нарушаване на карантина остава 5 000 лв. 

При забавяне на плащанията по кредити и лизинг – няма да се начисляват лихви. Спира се изплащането на субсидиите на политическите партии за периода на извънредно положение, а парите ще се използват само за борба с коронавируса.

„Редуцирането на глобите ще се отнася извън нарушението за мярката на карантина, защото тя наистина е сериозна мярка. Една разходка в парка например, ще струва на този който бъде хванат 300 лв.“, заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от Нова телевизия.

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 50%
Не
2 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%