ИВЕРМЕКТИН - ЛЕКАРСТВОТО ПРОТИВ ВЪШКИ, КОЕТО УБИВА COVID-19 ЗА 48 ЧАСА

Автор: 5 GmediA 13:45, 6 април 2020

Австралийски учени са провели успешни експерименти с лекарството „Ивермектин“ и смятат, че то може да убива вируса COVID-19 в човешкия организъм. Медикаментът е познат отдавна и се използва предимно при краста, въшки и други паразитни болести. Може да се взима външно и вътрешно. Лицензи за производството му имат почти всички страни в света, една таблетка в страните от Третия свят струва 12 цента, а в богати страни като САЩ целият курс на лечение не надхвърля 50 долара.

Антипаразитният медикамент се ползва и в лечението на ХИВ, денга, грип и зика, тъй като са известни и неговите широки антивирусни свойства. В опитите на учените от Института за биомедицински открития в Университета "Монаш" в Мелбърн, Австралия, заедно с Института за зарази и имунитет "Питър Дохърти" се установява, че „Ивермектин“ е в състояние да убие новия коронавирус за 48 часа.

 
"Установихме, че дори само една доза може да елиминира цялата вирусна РНК в рамките на 48 часа", коментират изследователите.

Резултатите от работата им са публикувани в списание „Antiviral Research“.  Предстои обаче да се направят тестове върху пациенти с COVID-19, преди да може да се пристъпи към използването на лекарството.

"Ивермектин е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция и се счита за безопасно лекарство. Сега трябва да определим дозата, която може да се използва при хора - това е следващата ни стъпка", подчертават експертите.

Ивермектин се използва при кучета и котки за лечение на различни заболявания. Това е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция с дирофиларии при кучета (също се използва при котки за същата цел, но в по-малка степен). Използването на ивермектин за лечението на Covid-19 ще зависи от резултатите от по-нататъшни предклинични тестове и в крайна сметка клинични изпитвания.

 

Източник: Клуб Z

Последни новини

Общо гласували: 1

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Не
1 гласували / 100%
Да, категорично
0 гласували / 0%
Все още не съм решил(а)
0 гласували / 0%