ПРИЕХА ПРОМЕНИТЕ В ПАКЕТА „МОБИЛНОСТ“ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ

Автор: 5 GmediA 12:14, 8 април 2020

Cъвeтът нa EC приe прoцeдурa зa прoмeнитe в пaкeтa „Мoбилнocт“, cъoбщи Thе Tеlеgrаph. Ocтaвa прoмeнитe дa бъдaт глacувaни oт Eврoпeйcкия пaрлaмeнт. Плaнът e кaмиoнитe дa ce връщaт в cтрaнaтa, в кoятo ca рeгиcтрирaни прeвoзвaчитe нa oceм ceдмици.

Новите правила засягат командироването на водачи в международния транспорт и актуализират разпоредбите относно достъпа до пазара на автомобилен превоз на товари.

Новите правила потвърждават, че нормалната седмична почивка (най-малко 45 часа) трябва да се прекарва извън превозното средство. Ако тази почивка се ползва извън дома, настаняването трябва да бъде платено от работодателя.

Реформата засилва връзката между мястото на установяване на превозвача и неговите дейности - камионите в международния транспорт ще трябва да се връщат в оперативния център на дружеството най-малко веднъж на всеки осем седмици.

"Целта на този 8-седмичен период е да се позволи на водачите да се връщат у дома заедно с превозното средство в края на своя втори 4-седмичен работен цикъл." - заявяват от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Осем страни, сред които и България, изпратиха писмо до Еврокомисията, с което поискаха той да бъде отменен. Българският премиер Бойко Борисов бе заявил, че заедно с колегите си от тези страни обмисля да заведе колективен иск срещу пакета в Съда на ЕС.

Според транспортния министър Росен Желязков пакетът "Мобилност" е прецедент, който разделя държавите членки.  През септември 2019 г. транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%