330 000 БЕЗРАБОТНИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ПРОГНОЗИРА КНСБ

Автор: 5 GmediA 11:39, 8 април 2020
Източник: пресцентър КНСБ

"На 6 април имаме своеобразен рекорд – близо 8900 са новорегистрираните безработни. От тях над 6500 са по причина коронавирус. Ако се запази този ръст, очевидно вървим към екстремални стойности. Ние смятаме, че около 330 000 ще станат регистрираните безработни до края на годината и една голяма част от тях ще бъдат с минимално обезщетение“. Това обясни в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Сложно е да обясня как, но това произтича от макроикономическите прогнози за това какъв спад на БВП се очаква, прогнозата на Европейската комисия и на банките", каза Пламен Димитров.

За това от синдикалната организация ще настояват от държавата да осигури около 50 млн. лв. допълнилтено за настоящите новорегистрираните безработни и още около 25 млн. лв. за новорегистрираните безработни до края на годината.

Според Пламен Димитров наложената мярка "60/40" в момента не върви интензивно. По данни на КНСБ над 600 фирми са се регистрирали по тази мярка. Ресурсът толкова бързо няма да бъде изчерпан и тези 75 млн. лв, които са нужни би трябвало да бъдат осигурени в рамките на съществуващите пари - без нова актуализация на бюджета, подчерта Пламен Димитров.

За хората, които нямат обезщетение за безработица КНСБ предлага ваучери за храна. За самоосигуряващите се лица с минимални доходи синдикалната организация предлага за два месеца да се даде прагът на бедност - еднократна сума от 720 лева (два пъти по 360 лева).

Тагнато в: КНСБ , безработни

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%