ШЕФЪТ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА ЕС ХВЪРЛИ ОСТАВКА

Автор: 5 GmediA 18:15, 8 април 2020
Източник: Twitter

Председателят на Европейския изследователски съвет (ЕИС) - главната научна структура на Европейския съюз, подаде оставка в разгара на кризата с коронавируса, давайки израз на различията си с действията на институциите на ЕС за борба с пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Ферари започна четиригодишен мандат като лидер на водещата европейска научна институция на 1 януари, подаде оставката си на председателя на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен, след като не успя да убеди Брюксел да създаде мащабна научна програма за борба с Covid-19.

"Бях изключително разочарован от европейския отговор на Covid-19", каза той в изявление пред "Файненшъл таймс". "Пристигнах в ERC горещ привърженик на ЕС но кризата Covid-19 промени изцяло моите възгледи, въпреки че идеалите за международно сътрудничество продължавам да подкрепям с ентусиазъм."

Ферари обясни, че разногласията му с Еврокомисията са започнали в началото на март, когато той предложил да се създаде специална програма на ЕИС за борба с вируса и "когато стана очевидно, че пандемията ще се превърне в трагедия, вероятно с безпрецедентни мащаби". "Мислех, че в такова време най-добрите учени в света трябва да бъдат обезпечени с ресурси и възможности за борба с пандемията, за да бъде заменен често импровизационният подход на политическите лидери", отбелязва той.

Но научният съвет на ЕИС - управляващ орган на организацията, единодушно отхвърли идеята на Ферари с аргумента, че финансирането на такива крупни проекти не е от компетенцията на ЕС.

Европейската комисия днес защити действията си в борбата срещу кризата и каза, че по бърза процедура са одобрени 18 изследователски и научни проекти за борба срещу кризата с коронавируса, а други 50 проекта на ЕИС също се включват в рамките на общите усилия на ЕС.

"ЕС има най-всеобхватния пакет от мерки за борба срещу вируса и използва различни инструменти, за да може да оказва най-мощен ефект за разрешаване на кризата", заяви комисията.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%