СТОЯН МАВРОДИЕВ ЗА СКАНДАЛА С ББР: РАЗПОСТРАНЯВАТ СЕ ОГРОМНИ ФАЛШИВИ НОВИНИ

Автор: 5 GmediA 18:51, 8 април 2020
Източник: ББР

“Разпространяват се огромни фалшиви новини от група медии. Убеден съм, че премиерът е бил сериозно подведен от анализи, които са му предоставени и поради факта, че материята е сложна и не е имал време в тази сложна обстановка да стигне до детайлите. Искам всички да разберат, че банката не е извършила нищо нередно по конкретната сделка, по която бяхме обвинени. Не е справедливо към екипа на банката", заяви той. По думите му тезата, че сделката за 75 млн. лева не е обезпечена е фалшива и лъжлива.“

Това заяви преди малко в предаването “Лице в лице” Стоян Мавродиев, изпълнителен директор на Българска банка за развитие (ББР).

"Сделката в какво се състои - 75 млн. лв. заем са дадени на фирмата "Свети Георги Груп". По тази сделка се работи поне от 6-7 месеца, не е от времето на коронавируса. Ние спечелихме тази сделка в конкуренция с няколко търговски банки. Ние спечелихме тази сделка и тя е много добра. Дават се 75 млн. лв за закупуване на необслужвани проблемни вземания от "Пощенска банка" и "Общинска банка". Тя е обезпечена с над 500 млн. лв. активи, от които 150 млн. лв. са много дълготрайни активи", разкри Стоян Мавродиев.

По думите му от тази сделка в държавата е могло да влязат дивиденти за 30 млн. лв. "Когато екипът ми влезе в банката, тя имаше активи от 2,4 млрд. лв. Сега тези активи са с 1 млрд. повече. Раздали сме 1 млрд. повече кредити за малкия и средния бизнес", обяви Стоян Мавродиев.

"В момента Българската банка за развитие е с най-високата капиталова адекватност. Имаме един от най-високите кредитни рейтинги и се одитираме от една от най-големите компании "Делойт", уточни той.

"Цялата тази атака идва от една медийна група - "Капитал", г-н Прокопиев и техните политически говорители в лицето на "Да, България" и Христо Иванов. Атаките срещу мен и банката започнаха още преди да вляза в банката. Няма нито една сделка, която да не е атакувана с фалшиви новини. Те искат да срутят банката. Причината е, че този човек е подсъдим по няколко дела за пране на пари. Всички тези дела са по мои сигнали. Това е лична вендета и лична атака към банката заради съдебните му дела", отсече Мавродиев.

По думите му премиерът Борисов е подведен, а Прокопиев и кръга около него действат като терористи.

"Моята оставка винаги е била на масата. Аз ще продължа да се чувствам ценностно свързан с ГЕРБ и с правителството. Това няма да промени моето отношение към ГЕРБ и към Борисов. Аз поемам цялата отговорност като лидер и го призовавам да запази другите колеги, които са в Управителния съвет и Борда и да запази екипа на банката и да не позволява заради фалшиви новини и внушения да се ощети икономическата политика в тази кризисна ситуация".

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%