Българин грабна визуален „Оскар“ за реклама с Елтън Джон

Автор: Grigor 10:57, 7 февруари 2019

Българинът Камен Марков и екипът му, които бяха номинирани в две категории на най-престижните награди за визуални ефекти VES Awards, спечелиха голямото отличие в категорията Outstanding Visual Effects in a Commercial за работата по рекламата "Момчето и пианото" с участието на сър Елтън Джон, пише tech2. 

В другата категория, в която бяха номинирани - Outstanding Compositing in a Photoreal Commercial, наградата отиде при хората, работили върху рекламата на Apple "Welcome Home". А сред номинираните тази година са филми като "Отмъстителите: Война без край", "Феноменалните 2", "Изгубени в космоса", "Бохемска рапсодия" и "Първият човек".

Камен Марков е първият българин, номиниран за най-престижните награди за визуални ефекти – VES (Visual Effects Society Awards). Отличията се връчват от Световната асоциация за визуални ефекти за най-забележителните постижения в сферата на VFX.

Марков живее и работи в Лондон. Към MPC се присъединява през 2010, след като е работил в областта на специалните ефекти в България и Латинска Америка.

„Без съмнение една от най-сложните реклами които съм правил досега, и доколкото мога да преценя от вниманието което и се отделя в Лондон и САЩ, която някой е правил през 2018. Сър Елтън и Дейвид бяха пълни професионалисти на снимките и беше истинско удоволствие да се работи с тях", споделя в социалните мрежи Камен Марков.

Клипът с Елтън Джон е сниман за британската верига магазини John Lewis, която е известна с коледните си рекламни кампании за милиони лири.

От техническа гледна точка "Момчето и пианото" е голямо предизвикателство, създадено с необичайни творчески идеи. Използваният от Камен VFX подход е уникален, тъй като рядко се среща в създаването на реклами и обикновено се използва в игрални филми. Чрез специален софтуер и голям набор от фотографски и филмови референции, Камен и екипът му успяват да пресъздадат етапи от живота на Елтън Джон в прецизни детайли.

Вижте как се изгражда образът на младия Елтън Джон във видеото:

Видео

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%