СЕКРЕТНИТЕ СЛУЖБИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАСТОЯВАТ ЛОНДОН ДА ПРЕРАЗГЛЕДА ОТНОШЕНИЯТА СИ С ПЕКИН

Автор: 5 GmediA 16:06, 13 април 2020

Британската разузнавателна общност смята, че Обединеното кралство трябва да преразгледа отношенията си с Китай след отслабване на коронавирусната криза и да прецени дали е необходим по-строг контрол върху високотехнологичните и други стратегически индустрии, пише "Гардиън".

Експертите смятат, че Китай ще стане по-уверен в защитата на своя еднопартиен модел за успешното справяне с пандемията и че Борис Джонсън и други министри ще трябва да заемат „реалистичен възглед“ и да преосмислят позицията на Великобритания.

Проблемите, които се посочват, са дали Великобритания иска да ограничи поглъщането на ключови компании във високотехнологични области като цифрови комуникации и изкуствен интелект и дали тя трябва да намали достъпа на китайските студенти до научни изследвания в университети и на други места.

Но MI6, външната разузнавателна служба, и MI5, нейният вътрешен еквивалент, все още смятат, че е правилно да се позволи на Huawei достъп до британската 5G мрежа, ограничен до 35% - решение, взето от правителството на Борис Джонсън през януари.

Източник от Уайтхол каза, че Обединеното кралство трябва да осигури разнообразие на доставките „в 6G и 7G“ и в по-общ план да защити „бижутата на короната“ чрез технологиите, научните изследвания и иновациите.

Разузнавателните агенции настояват за по-голям акцент върху китайската активност от месеци, а обявяването на Кен Маккалъм за нов генерален директор на MI5 в края на миналия месец беше придружено от обещание, че организацията ще се съсредоточи по-ясно върху Пекин.

В края на миналия месец Майкъл Гоув, канцлер на Херцогство Ланкастър, обвини Китай, че намалява първоначалната заплаха от Covid-19. Но този месец Гоув беше принуден да смекчи критиките към Пекин след пристигането във Великобритания на така необходимите китайски вентилатори.

Бъдещите отношения с Китай са един от многото проблеми, които трябва да бъдат решени от интегрирания преглед на външната политика и отбраната, обявен през февруари. 

Група консерватори започнаха да формират блок от китайски скептици. Тридесет и осем от депутатите на партията гласуваха против разрешаването на Huawei да доставя 5G технология миналия месец.

Петнадесет депутати от торите, водени от Боб Зели и включително бивши министри Аййн Дънкан Смит и Дейвид Дейвис, писаха до Джонсън през уикенда с молба Великобритания да „преосмисли по-широки отношения с Китай“, след като пандемията отслабне.

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 66.67%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
2 гласували / 33.33%
Не, може да се заразя
0 гласували / 0%